Според шефа на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф Луис Хамилтън носи белези досега от това, че е бил малтретиран на расова основа като дете. Той обаче твърди, че това го е мотивирало да постигне последвалите спортни отличия: „Когато Луис бе по-млад, той бе единственият тъмнокож пилот сред останалите и аз знам, че е обиждан на пистата поради този факт. Щом това се случи на младо момче, остават белези по него за цял живот. Ако като дете ти се наложи да преодолееш обидите и дискриминацията, това те прави по-силен характер. Луис вече е зряла личност, но белезите от детството все още са факт“.

По-рано тази година Хамилтън изрази своето желание да помогне на състезатели, които изпитват същата дискриминация. Той самия бе расово нападнат в Барселона през 2008. През март Хамилтън призова за по-строги наказания срещу расизма, след като футболистите на националния отбор на Англия бяха нападнати на расова основа. Пилотът на Мерцедес остава единственият тъмнокож състезател във Формула 1.

„Трябва да признаем, че наистина във Формула 1 няма голямо разнообразие между пилотите, когато говорим за цвят на кожата. Луис ме научи, че понякога е трудно да се справиш с дискриминацията“, продължава изказването си Волф.

„Изключителните личности обикновено изпъкват. Той има свое мнение и не го крие, защото не се срамува от себе си, а когато го правиш, е нормално да бъдеш забелязан. Такава е човешката природа“, завърши Волф.

В неделя Хамилтън ще има шанса да спечели шестата Световна титла в своята кариера, ако успее да спечели 14 точки повече от своя съотборник Валтери Ботас.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS