И тенисът се пренася от кортовете във виртуалния свят

| Тенис

Тенисът ще се превърне в поредния спорт, който заменя своята обичайна сцена с виртуалния свят. Това ще стане благодарение на Мадрид Оупън – един от големите турнири в тениса, който по план трябваше да се проведе между 1 и 10 май, но бе отменен заради коронавируса.

Една от най-иновативните през годините надпревари обаче намери начин все пак да се случи, макар и по доста по-различен начин. От Мадрид Оупън обявиха създаването на Мадрид Оупън Виртуал Про – виртуален турнир, в който тенисистите ще играят от домовете си, използвайки за целта играта за PlayStation и Xbox “Tennis World Tour”.

Във виртуалния турнир мачовете ще се провеждат на точна реплика на централния корт „Маноло Сантана“ в прочутия комплекс „Каха Магика“, а тенисистите ще играят със себе си, само че не с ракета, а с джойстик в ръка.

„Откакто обявихме, че Мадрид Оупън няма да се проведе на планираните дати, работим върху идеи, с които да пренесем тениса към феновете“, сподели турнирният директор Фелисиано Лопес. „Раждането на Мадрид Оупън Виртуал Про бележи технологичната и иновативна страна на турнира. Организирахме турнир за професионалните състезатели без да се налага да напускат домовете си. И целта е не само да забавляваме, а и да дадем своя принос в този период, който е толкова труден за всички.“

Виртуалният турнир ще се проведе в 4 дни между 27 и 30 април като допълнителната цел ще бъде да подпомогне и самите състезатели, които при липсата на турнири нямат и възможност за приходи.

Иновативната надпревара ще има награден фонд от 150 хиляди евро (за ATP и WTA), от които победителите ще решават колко да дарят на тенисистите, страдащи икономически от коронавируса, а допълнителни 50 хиляди евро ще бъдат дарени в борбата с пандемията.

Форматът и при дамите, и при мъжете ще включва по 16 играчи, разделени в по 4 групи. Първите двама от всяка група продължават към четвъртфиналите, откъдето вече се играе на пряка елиминация.

Китаец от Формула 2 спечели първото виртуално Гран При във Ф1

Така тенисът ще е поредният спорт, в който професионалистите ще се пуснат във виртуална надпревара. Подобни състезания вече имаше във Формула 1 и другите автомобилни спортове, както и в колоезденето, където някои от най-добрите се състезаваха във виртуална Обиколка на Фландрия. NBA също ще проведе свой виртуален турнир, това важи и за българското баскетболно първенство, а пък ние в dsport рестартирахме футбола у нас с виртуално продължаване на шампионата в efbet Лига.

Гледайте дербито Левски – Лудогорец във виртуалния футбол на dsport!

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още