Играч на ЦСКА: Пишеха ми махай се от там след расизма на България – Англия

| БГ футбол, ЦСКА, efbet Лига

Крилото на ЦСКА Вив Соломон-Отабор даде обширно интервю за авторитетното английско издание „The Guardian”. Основната тема бе възникналия расизъм на срещата между България и Англия, когато съдията прекъсна играта на няколко пъти заради расистки звуци спрямо играчите на „трите лъва”. Израстналият в Англия, но състезаващ се за Нигерия, призна, че е бил подлаган на расизъм в България. Ето какво каза Отабор:

„Когато играеха България и Англия летях със самолет, а когато кацнах, телефонът ми не спря да вибрира от съобщения. Всеки ме питаше: „Наистина ли преминаваш през пободни неща?. Трябва да се прибереш или да се махнеш от там”. Бях изненадан от получилото се. До този момент не бях усещал расизъм. Когато пристигна Англия, просто се появиха няколко глупави хора. Те са арогантни личности, които нямат образование и уважение.  Не се бях сблъсквал дотовава.”

Английското издание допълва, че Вив Соломон-Отабор е станал жертва на маймунски звуци при визитата на ЦСКА на Арда за Купата на България в началото на декември. Дикторът на стадиона призова да бъдат преустановени неправдоподните звуци. В крайна сметка Арда бе глобен с 35 000 лева.

„Загрявах, когато чух расистките обиди от феновете на Арда, което бе много трудно за преглъщане от моя страна. Продължиха виковете, което не е добре. Един привърженик ми каза да се прибира, но не мога да изрека думите, които ми каза.”

„Най-трудното в карантина е, че съм сам. Не съм живял в друга държава преди и не се чувствам комфортно, когато съм навън заради случките на терена. Опитвам се да се държа и да си седя у дома” каза още Отабор.

„Нямах проблеми по улиците или нещо подобно. Просто начин на мислене. В клуба ми всички са фантастични. Велик клуб с велика история. Всеки в отбора е горд и отдава уважение към тима. Всички са приятелски настроени и приветливи, но има и глупави хора, които развалят атмосферата, което не е хубаво за младо момче, идващо от Англия. Никога не бях попадал в ситуация, в която не се чувствам комфортно.”

„Получавам расистски съобщения във Фейсбук. Опитвам се да ги игнорирам. Отварям дадено съобщение и просто ги блокирам.”

“The Guardian”припомня, че ЦСКА подкрепи своя играч Вив Соломон-Отабор. Допълва се обаче, че клубът бе глобен именно за расистки подхвърляни срещу Дихан Бахамбула от Царско село, когато французинът вкара срещу „червените”.

ЦСКА: Расизмът е бич, срещу който ще се борим

В последната тема от интеревюто, Отабор отговаря за повиквателната в националния отбор на Нигерия.

„Беше сюрреалистично да бъда сред повиканите и да тренирам. Бях много развълнуван и щастлив, но когато пристигнах там разбрах, че няма да е лесно. За съжаление не се появих на терена срещу Бразилия. Беше удивително да имам възможността да проследя играта на световни звезди като Неймар и Коутиньо с младоци като Каземиро и Жезус. Семейството ми бе гордо с мен.”

„Надеждите ми са свързани да продължа да работя усилено и бъдещето ще покаже какво ще стане. Искам да се развивам все повече и повече” завърши Отабор.

Стефано Белтраме: ЦСКА е много значим и престижен клуб

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още