Илия Груев: Впечатлен съм от собственика на Хофе, по улиците цари спокойствие

Българският треньор във Вердер Илия Груев даде специално интервю за Дарик радио и dsport. Той засегна въпроси свързани с подготовката на футболистите по време на карантина, а и ролята на собственика на Хофенхайм Дитмар Хоп в разработването на лек за коронавируса.

"Има срокове, в които се надяваме шампионатът да бъде подновен. В момента нашите футболисти тренират индивидуално на малки групи от 2-3 играчи. Всеки има индивидуална програма. Комуникираме чрез телефонни разговори и най-вече в WhatsApp. Всеки има индивидуален план, който трябва да спазва - бегова работа и упражнения във фитнеса. Имаме фитнес, който е само за нашите играчи. Надявам се играчите да останат в добро физическо състояние, в каквото бяха преди вируса", каза Груев.

Той коментира и актуалната ситуация в Германия. "Германия е богата държава с добра инфраструктура и големи възможности. Разбира се контактувам с мои близки в България и усещам, че народа е по-паникьосан. Тук не се забелязва това. Всичко е много добре заредено и организирано. По улиците цари спокойствие. Движението и хората са по-малко, но това е нормално. Няма карантина. Бремен не е от засегнатите градове и за момента всичко е спокойно. Разбира се, че ресторанти, заведения са затворени и са отложени масовите мероприятия, но това е нормално. Разбира се, че имат притеснения, ако се стигне до много заразени. Никой в света не е подготвен за това. Германия разполага с добра болнична база и добри възможности, но в края на краищата, ако се стигне до голяма епидемия, която се надяваме да бъде овладяна, ще има проблеми за здравната система, както във всяка страна. Може би не така, както в Италия, но все пак", допълни Груев.

Илия Груев взе отношение по темата със собственика на Хофенхайн Дитмар Хоп, чиито лаборатории в момента разработват решение за борба с коронавируса. Хоп влезе във фокуса на камерите в седмиците преди прекратяване на шампионатите, тъй като фенове на другите отбори извадиха плакати против него. Акт, който бе свързан с начина на управление на Хофе, който се различава от този на почти всички отбори от Бундеслигата.

"Дитмар Хоп е човек, който е много стабилен финансово и не само спонсорира Хофенхам, но е известен с неговата ангажираност за доброто на хората. Има много научни проекти. Много хора се надяват сега в неговите лаборатории да открият нещо, което може да помогне в борбата с коронавируса. Той е ангажиран с много неща, които са свързани с подобряване живота на хората. Ако изключих фенската страна на нещата и това, че запалянковците не го обичат, в други сфери в Германия е много уважаван. Ние знаем много добре, че при феновете границата между любов и омраза е много тънка. Те обичат своите клубове. Аз съм впечатлен от това, което направи Хоп с Хофенхайм със стратегията, която изгради. Направи отбор от малко градче във фактор в Бундеслигата, който си намери място и е уважавам от всички отбори. Темата с традициите и изкуствено създадени отбори. Традициите са много важно, но футболът се превърна в сериозен бизнес, но само с традиции голям футбол не се прави", каза Груев.

Илия Груев коментира и трудностите, които виждат треньорите в сегашното положение. "Разбира се, че е трудно за треньорите сега. Нямаш допир с играчите, това е най-силното амплоа. В края на краищата в последните няколко дни нямаме възможност да работим с целия отбор на малки, индивидуални групи, защото всеки се грижи за своето състояние. Ние поддържаме непрекъсната връзка по между си. Имаме мийтинги всяка вечер с треньорите и набелязваме задачи за следващата седмица, за да сме готови, когато се поднови шампионата", завърши Груев.

Христо Йовов: Тотализаторът има нужда от реклама, а Левски е институция, но нищо не е коментирано по тази тема

ЦСКА призова БФС за финансова помощ към всички клубове

Кондиционният треньор на ЦСКА: Подготовката от професионална става любителска, но няма начин

Внучката на Наско Сираков: Остани вкъщи и спаси баба си и дядо си (ВИДЕО)
 

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още