Бившият играч на Левски Илиян Стоянов даде интервю за Дарик и dsport, в което говори за обстановката в Япония по време на пандемията от коронавирус. По негови думи в страната на изгряващото слънце пикът е отминал, а животът си тече нормално.

„Тук поотминават нещата, не беше добре преди 2-3 седмици. Имаше много заразени, но повечето бяха в по-големите градове, а в по-малките беше по-спокойно. Пикът беше може би преди около двайсетина дни. Той беше, когато круизният кораб беше в Йокохама. Може би от там тръгнаха нещата. Не казвам на 100%, но нещата тук са овладяни“, сподели Коловати.

„Децата само ги спряха от училище, детски градини, ясли и университети. Иначе хората си ходят на работа. Със сигурност повлия на спорта. Футболът и бейзболът са много популярни, но не само те, всички спортове са спрени. Не знам докога, може би до началото на април.

Постоянно се говори, както в момента в България. Но тук преди 4-5 дни министър председателят каза, че децата вече могат да излизат по половин-един час навън. Така че явно нещата малко по малко се оправят“, сподели още бившият защитник.

Относно Олимпийските игри, които трябва да се проведат от 24 юли до 9 август в японската столица той сподели: „Тук местните медии пишат, че ще се изчака още малко, за да се вземе решение за Олимпийските игри. Доста е сложна ситуацията с Игрите, защото доста пари са дадени. Ако не се състои, Япония ще падне доста надолу икономически. Може би ще решат в края на май.“

„Хората, които са около мен реагираха съвсем нормално, даже не говорим помежду си на тази тема. В нашата област има само трима заразени, и то отпреди три седмици. Така че нещата са нормални. Даже моят отбор си тренира, идват по три пъти в седмица. Имаме си тренировки, но нямаме мачове. Пак казвам тук, където съм аз няма много случаи“, сподели Коловати, който има детска школа в Япония.

„Може би се отразява на бизнеса. Както знаем, Китай работи с целия свят, така че може би ще се отрази и тук. Доста японски фирми работят с Китай.

Съвсем нормален си е животът в Япония, дори в големи градове като Токио. Мисля, че няма такава паника като в България. Може би почти вече няма туристи, но заводи, фабрики всичко си работи, няма  затворени фирми. Специално тук в моя град хората не ходят с маски“, добави Стоянов.

„При такова нещо е нормално да се остане вкъщи, но не трябва да има паника, тепърва ще има по-сериозни неща от този вирус. Може би много хора са били заразени с коронавирус, но са го преодолели без да знаят, така че не трябва да се притесняват.

Сърцето ме боли. Направо не знам какво да правя по цял ден. Полудял съм тук без футбол, но той ще се върне. Това са вируси, които не са вечни и отминават, така че хората трябва да са позитивни и да не се притесняват“, завърши Коловати.

Цялото интервю на Илиян Стоянов може да чуете в аудиофайла.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS