Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева направи анализ на представянето на българските гимнастички до момента на Световното. Стилияна Николова спечели бронз на топка, Боряна Калейн взе два сребърни медала на бухалки и лента, а отборно България триумфира с титлата. До края на състезанието остават само финалите при ансамблите, където момичетата на Весела Димитрова ще се борят за медал на ленти и топки.

Ето какво написа Раева:

"Вчера завърши световното първенство във Валенсия, Испания в индивидуалната надпревара.

Честито на медалистките!

Абсолютно заслужени медали!

Честито на новата световна шампионка Даря Варфоломеев!

За съжаление Стили и Боряна допуснаха грешки и останаха, Стили на 4-то място, Боряна на 6-то място. 

И двете успяха да вземат медали от финалите, Боряна два сребърни, Стили един бронзов. Успяхме да вземем и златен медал, и да станем отборни световни шампиони заедно с ансамбъла ни. 

Истината е, че очаквахме повече от това световно, но не се получи. Очаквахме, защото спечелихме Европейското, както и Световни купи през годината, но тук допуснахме грешки. И в ансамбъла, и в индивидуалното имаме много силни съчетания, достойни за златния медал, но и в двете дисциплини допуснахме грешки. 

Изводите за грешките при Стили, Боряна и ансамбъла показват различни причини, с които трябва да се справим. 

Доволна съм от работата на всички, защото работят много и работят отговорно. Не съм доволна от допуснатите грешки, затова ще трябват сериозни и точни промени в тренировъчния процес.

Конкуренцията е много силна и истинска, а следващата година ще е още по-силна и ще по-трудно на всички. Това е прекрасно за спорта и трябва да е стимул за всички. 

България също ще има много силна вътрешна конкуренция. Олимпийските квоти не са поименни.

Независимо от горчивината, истината е, че през тази изминала година Боряна, Стилияна и Ева направиха много силен сезон и категорично показаха, че са сред фаворитите за спечелване на златните медали в индивидуалното класиране в многобоя, във финалите на отделните уреди, както и в отборното класиране.

Боряна стана абсолютна европейска шампионка, Стили спечели две световни купи, Ева спечели сребърен медал на лента на Европейското, а трите станаха европейски и световни шампионки в отборното класиране. Към това ще добавя и трите медала спечелени от Боряна и Стили на това световно. Също така, само България успя да класира и двете си представителки в първата деветка!

Поздравления за тях, треньорите и целия щаб. 

Поредно състезание с по-обективно съдийство! 

Поздравления за президента на техническия комитет Ноха Абу Шабана!

Догодина трябва да бъдем още по-силни, по-атрактивни и с много повече Вяра в собствените сили, защото сме МНОГО СИЛНИ и трябва да успеем!"

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS