Илиана Раева: Чака ни тежка Олимпиада, завишихме много трудността на съчетанията

dsport.bg

Президентът на БФХГ Илиана Раева говори пред медиите преди заминаването на националния ни отбор за Япония.

Тя заяви, че за състезателите ни по художествена гимнастика предстои изключително предизвикателна олимпиада. Според Раева българските гимнастички се нуждаят от вяра и спокойствие, за да постигнат успехи.

Националният ни отбор, индивидуално и ансамбъл, излетя за Мураяма, където ще проведат подготвителен лагер преди същинския старт на Летните олимпийски игри в Токио.

„Тръгваме с добро настроение. Мисля, че много труд вложихме, много усърдие, направихме много силни и конкурентни съчетания. Имахме много сполучлив сезон до този момент, до заминаването на олимпийските игри, спечелихме доста медали и единственото, което е необходимо, е там да съумеем да запазим спокойствието на момичетата, концентрацията им и вярата им, че могат. Това ще бъде основното и най-важното, и разбира се, да сме здрави всички, което е на първо място“, каза Раева.  

„Надявам се живи и здрави да пристигнем, да сме щастливи и живи и здрави да се върнем. Ще бъде тежка олимпиада, конкуренцията е много голяма и при индивидуалното, и при ансамбъла. Имаме много конкурентни съчетания, направихме много силни състезания, трябва ни вяра и спокойствие“.

„Отиваме в Мураяма, имаме договор с този град. Това ще бъде последният ни лагер по този договор преди олимпийските игри. Там ще направим тренировъчен лагер в пълна изолация, след което на 1 август ще отидем в олимпийското село. Спортистите не обичаме да говорим за очаквания и медали, когато отиваме на сериозен старт. Да, при всички случаи момичетата осъзнават, че отговорността е голяма. Надявам се да съумеем да им помогнем да се чувстват много спокойни, много уверени и да вярват в силите и възможностите си".

„Състезанията без фенове имат добра и лоша страна. Лошата - една голяма зала празна и хубавата страна - когато няма тази силна емоция и адреналин, може пък те да са малко по-спокойни. Разбира се, щеше да бъде съвсем друга олимпиада с фенове, още повече, че ние имаме огромен фен клуб в Мураяма от над 250 човека, които имаха билети за състезанието. Но за съжаление за всички участници ще бъде така. Този олимпийски дух малко ще липсва", смята президентът на Българска федерация по художествена гимнастика.

„На някои от контролните (грациите) бяха добре, на други не толкова добре. И умората, и вълнението предстартово, и всичко преди заминаването си оказаха своето влияние, но момичетата са в добра форма и смятам, че трябва да вярват и да бъдат спокойни. Има много промени в съчетанията, трудността е много повишена, отново ги усложнихме каквато в практиката в нашия спорт. За огромно съжаление, след всяко състезание отборите да увеличават трудността, направихме го и ние, треньорите бяха категорични, независимо от това тренировките вървяха много добре и да вярваме, че ще ви зарадваме", завърши Раева.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още