Илиана Раева: Тази година очаквам успехи

dsport.bg

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева очаква много успехи през 2023 година. Тя даде специално интервю за фейсбук страницата на централата, в което разкри какво предстои за състезателките през предстоящия сезон.

"Желая на всички първо здраве и след това една много успешна за нас година. Дано продължаваме по същия победоносен път. Предстоят ни важни състезания. Всъщност един много натоварен откъм състезания цикъл. Дано годината е мирна, без пандемии и болести, без травми, за да работим спокойно. Предстоят Световно първенство за жени във Валенсия, Световно първенство за девойки в Румъния, Европейско в Баку за жени и девойки, Световни купи, Гран При турнири и други международни състезания. Разбира се, трябва да включа и турнирите от държавния календар, в които ще участват националките . . . много, много състезания ни чакат", каза Раева.

В момента гимнастичките подготвят новите си съчетания за сезона.

"Направихме много силни композиции на всички, като сме наблегнали на компонентите, в които бяхме по-зле през изминалата година. Няма да уточнявам кои, разбира се. Но вижте, всеки може да направи много силни композиции. Важно е кой колко ще ги изработи и как ще ги играе на състезание. Тренировъчният процес в момента е много важен. Към края на февруари ще направим официално представяне на композициите на всичките ни гарнитури. Преди това ще има контролни. И по още един начин ще представим някои от композициите, за да дадем по верен прочит на нашите фенове по света и в България", добави тя.

"Очаквам силна конкуренция и много интересни "битки" на състезанията и при жените, и при девойките. Отпадането на основните фаворити като Русия и Беларус отвориха огромна възможност за конкуренция и апетитите се увеличиха. Аз очаквам много силно присъствие на Дария Атаманов и София Рафаели, на германките, защо не и някои други, както и при ансамблите. Даже мисля, че при ансамблите ще има много изненади на Световното първенство. Там борбата ще бъде с повече конкуренти. Днес отидох в залата и точно за това си говорих с Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и другите. Много работим, трябва да успеем", каза още президентът на БФХГ.

Според Раева, успехите в този спорт в последните години се дължат на огромната разлика.

"Няма тайни за успехите. Работа и добра организация. И винаги казвам: йерархия, която се спазва. Всеки е на правилното място и всеки трябва да бъде най-добър на своето място. Това е. И разбира се, целта на всички трябва да е една - успех на българската гимнастика. С една дума, екипна работа. И без отлични условия за работа успяваме. Чакам разширението на залата. И вярвам, че ще го дочакам. Тази година ще ползваме тренировъчната зала на "Арена Армеец", лятото балона, а ще имаме и доста лагери на Спортпалас. Това е единственият начин да успеем и ММС са ни ги подсигурили. Когато ни направят прословутото разширение на зала "Раковски" този проблем ще отпадне", добави тя.

БФХГ направи сериозни промени в Наредбата за състезанията от държавния календар.

"Присъствах на повечето състезания. Много притеснителен беше анализът ми за състоянието на елитния спорт. Масовостта превзема гимнастиката и в националния отбор се сблъскват треньорите с множество неестествени проблеми в подготовката на националните състезателки. Тоест, тези които идват са с огромни пропуски и няма как в националния отбор да подготвиш състезателките за световния подиум. Направихме работни групи, които да направят оптимално добре правилата. Аз имах среща с Треньорската комисия, пред която споделих страховете си за бъдещето. Ние имаме отговорности към това как се тренира и подготвя едно дете. Не може всичко в кюпа и давай юруш по състезания. Знаете ли, че има заявени около 50 международни клубни турнири. Чудесно, подкрепям това, но искам да се работи и за качество. Ние имаме две олимпийски дисциплини, индивидуално и ансамбъл. И двете дисциплини носят еднакво големи дивиденти на състезател, треньор, клуб. Ами изминалата година Весела Димитрова и Кристина Илиева преминаха през ада с избраните национални състезателки. Искам клубовете да обръщат по-сериозно внимание в работа и с талантливите деца, които са прехвърляни ту в ансамбъл, ту в индивидуално. Ами ако това не се промени, резултатите ни ще са трагични при селекциите. Аз съм основател на клуб и знам проблемите на клубовете. Разбирам ги и ги подкрепям. Помагам максимално, но искам да се работи много по-усърдно и отговорно с талантливите деца, а не да изчезват по пътя си, недоразвили таланта си. Искам силни държавни първенства ансамбъл, с отлично подготвени гимнастички. Искам да направим правилна система за всяка категория, Елит, А и Б. Не искам в масовката да потъват талантите ни, това е. Ще видим как ще тръгне и в процеса ще доусъвършенстваме", коментира Раева.

Тя очаква успехи през 2023 година.

"Ами трябва да очакваме успех, какво друго. Първото състезание е в Тарту (Естония). Ще има контролни и Бранимира Маркова ще определи кои ще участват, както и Райна Тошева при девойките. Планирали сме участие на всички възможни състезания тази година. Тя е предолимпийска и е много важна. Надявам се ММС да одобри проекта ни. В момента работим над проектите за подготовка към ММС. Вярвам, че министър Лечева ще одобри заложеното. Все пак тя е бивш голям шампион и няма тайни за подготовката на елитния спорт", завърши Илиана Раева.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ