Илиана Раева: Всяко състезание е много важно по пътя ни до олимпийските игри

dsport.bg

Президентът на Българска федерация художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че е доволна от подиум тренировката на българките преди Световната купа в София, която започва утре.

Гимнастичките с добра подиум тренировка преди СК в София

Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл жени в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева показаха композициите си в рамките на 30 минути. Те допуснаха някои неточности, но като цяло се представиха отлично.

"Аз съм много доволна от подиум тренировката. Допуснаха се някои грешки, но момичетата играят с добро самочувствие, уверени, концентрирани, така че мисля, че направиха една много силна подиум тренировка Боряна, Стилияна и ансамбъла. При всички случаи има вълнение, намирам ги много концентрирани, което ми харесва. По-скоро смятам, че са много силно концентрирани, не толкова развълнувани и играха много добре. При всички случаи вече пред публика ще има някакво вълнение, но вече са достатъчно зрели и двете и момичетата от ансамбъла, за да могат да овладеят вълнението", каза Раева пред медиите след подиума.

Тя се надява на сериозна подкрепа от страна на публиката и заяви, че България се е доказала като отличен домакин на големи състезания. БФХГ ще направи и дарение на УНИЦЕФ за децата в нужда.

"За неделя се наложи да пуснем допълнителни билети, за петък и събота все още има билети. Надявам се на финалите на пълна зала в неделя и на много сериозна подкрепа към момичетата. Решихме да направим дарение за УНИЦЕФ от петъчния ден, всъщност не само от петък, а от цялото състезание. Смятам, че спортните събития, особено на такова голямо ниво, трябва по-честно да бъдат съчетавани са различни социални дейности и такива благородни каузи. България се доказа като един изключителен домакин на такива форуми - Световна купа и Световни първенства. Всички знаят, че условията, които предлагаме, са много добри . .  даже и днес колегите, които видях, от Израел, Мексико и Кипър, всички казаха, че е толкова спокойно и приятно, че се чувстват много добре и точно думите им бяха: "както винаги организацията ви е на топ ниво" и смятам, че това е и една от причините, не само, разбира се, но е една от причините да дойдат всички най-големи звезди на нашия спорт", коментира още Илиана Раева.

Според нея, това състезание е много важно по-пътя към олимпийските игри в Париж през лятото.

"Много е важно, защото за първи път и Боряна и Стиляна ще се изправят сред своите най-големи съпернички. Стилияна имаше едно участие в Марбея, но то не беше на нивото, на което е една Световна купа, там нямаше толкова много звезди, въпреки че по тя се пребори и победи Варфоломеев, световната шампионка. Всяко едно събитие и състезание е много важно по пътя ни до олимпийските игри. Момичетата напълно го осъзнават и вярвам, че ще бъдат пределно мобилизирани да се представят по най-добрия начин", добави президентът на БФХГ.

Раева каза, че има план коя от гимнастичките от националния отбор на кой турнир ще участва и най-подготвените ще представят България на олимпиадата.

"Боряна и Стилияна не са се преборили за тази купа. Това е първоначално решение на старши треньора още в началото  на годината, Тя представи един план кой къде да участва, който ние одобрихме в Управителния съвет, но основно тя си реши за състезателките. Даже в движение правим някои промени, защото Ташкент не беше вписан, както и международния турнир за Боряна Калейн. Впоследствие Боряна изрази желание да има повече състезания. Конкуренцията в националния отбор индивидуално е огромна. Момичетата знаят, ние ги събрахме им казахме, че най-добре подготвените ще участват на олимпийските игри, тези, които направят най добро представяне на състезанията. За първи път имаме такава тежка конкуренция и съм сигурна, че това е в основата на изключително интензивните тренировки, които правят всяка една от тях", завърши Илиана Раева.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ