Председателят на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че е със смесени чувства след контролното състезание на индивидуалните ни гимнастички преди Гран При Москва и съпътстващия го турнир. 

Ансамбълът дебютира на СК София с ново съчетание

На Гран При Москва България ще бъде представена от Боряна Калейн, която днес показа доста добра форма и спечели контролното на грациите за втори пореден път. На съпътстващия международен турнир ще бъдат изпратени европейската шампионка на лента за девойки Стилияна Николова, бронзовата медалистка на въже от Европейското Ева Брезалиева, които от тази година вече са в категория жени. Третата участничка ще е някоя измежду Валерия Ватова и Радина Томова, като Илиана Раева сподели, че може би ще е Валерия с оглед видяното от нея на контролното.

„И съм доволна, и не съм доволна. Някои от момичетата играха по-добре от миналия път, някои по-зле. Това е нормално предвид ранния сезон. Много съм доволна от формата на Боряна Калейн. През последните месеци променяхме и усложнявахме съчетанията, защото такава е тенденция. Младите жени Стилияна, Ева, София, а и тези, които са за първа година жени направиха огромен скок в композициите си. Децата играят сложна гимнастика. Изисква се време. Начинът на работа ме кара да бъде оптимист, че се работи както трябва. Щастлива съм, че Боряна и Катрин работят много добре и са много мотивирани. Това се отнася и за всички. На следващите състезания ще трябва да проверим психическата устойчивост на момичетата. Изисква се невероятна концентрация“, каза Раева.

Тя заяви, че тепърва ще се прави разпределение на състезателките по отделните състезания. „Едва ли ще разпределяме състезанията между състезателките. Има две основни – Боряна Калейн и Катрин Тасева. Всичко е съобразено с тяхното представяне. Огромният напредък при по-малките е очеваден и сме предвидили състезания за тях. Виждате, че процесът е доста активен. Отпадат състезания. При всички случаи в Купа София през март ще участват всички състезателки. Бранимира Маркова ще има думата кой къде да участва. Трябва да направим внимателна стратегия за участието на нашите състезателки за Олимпийските игри. Силите за призовите места са изравнени. От това, което виждам, претендентите за медали при индивидуалното, започват да правят своята стратегия. Всичко ще бъде според това, в каква форма са нашите момичета“, допълни Раева.

Тя коментира и програмата на ансамбъла. „Ансамбълът ще има три контролни, които ще бъдат открити за журналисти. Има ново съчетание с нова музика. Подготовката върви много добре. Промененото съчетание е на обръчи и бухалки“, разкри тя.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS