Илко Станчев: В повечето школи се работи добре, България има много талантливи деца

Младите ни национали имат нужда от мачове и търпение, каза още управителят на ДФК Делфините 

Добри Атанасов Добри Атанасов

Илко Станчев е управител на една от най-продуктивните детски футболни школи във варненска област ДФК Делфините. Вече се забелязват резултатите от работата с децата в нея, тъй като не са малко тези, които преминават в различните гарнитури на Черно море и Спартак Варна. Иван дичевски е продукт на ДФК Делфините от още в ранните си години в детската градина, юношата на Черно море Мартин Милушев също е носил екипа на Делфините. Георги Дичев от Спартак Вн също е преминал през школата, както и националката Виктория Генова, която сега се състезава за ЖФК Варна. През годините досега през школата са преминали около 6000 деца.
В последните дни, след загубите на подмладения национален отбор на България срещу Черна гора и Унгария, все повече започна да се говори за това дали правилно се работи в детските школи. Илко Станчев изрази своето мнение по темата и сподели, че е за единна методика на работа в школите, която е нормално да бъде контролирана. Според него този млад национален отбор на България има бъдеще, ако се работи правилно и след време резултатите ще дойдат.

"В повечето школи се работи много добре и има много добри резултати. При децата в най-ранна възраст важното е да популяризираш футбола. Това е нашата цел-да ги запознаем с футбола и да направим първична селекция кои деца са за високо спортно майсторство и кои за масов футбол. Има много талантливи деца. Всяка година се получават много добри набори. Идеята е, че са много клубове и трудно се сформира набор.    

По повод стратегията с подмладяването на националния отбор на България, Илко Станчев сподели следното:
"Когато се възложи на един треньор задача да подмлади националния отбор, този човек ще трябва да е наясно, че ще претърпи страшно много критики и съвети. В крайна сметка много други държави ни изпревариха и подмладиха своите отбори. Всички са имали своите загуби и са търсили как това да стане по-бързо. Просто тези млади момчета трябва да играят мачове, за да започнат да не играят толкова плахо и да преминат в друг начин на мислене и игра. Това става с натрупване на самочувствие.
   
Повечето мениджъри, когато дойдат у нас да гледат български мач, затварят тефтера още на 10-ата минута, защото виждат, че нашите деца са плахи. Не искат да играят с топката, а се позиционират в позиците, на които им е казал треньорът. "Дай ми я-на ти я" и до там се изчерпваме като поведение. Затова не сме им интересни за навън, говоря и за юношите.   

В момента човекът се е захванал да прави нещо и според мен е правилно. Просто всички ние трябва да имаме търпение това да се случи. Който, с каквото може да помага, нека го направи, а не да вреди. Трудно е. Много държави го направиха, трябва да го направим и ние. Ако не са тези момчета, ....изборът не е много голям. Другите са 5-6. Това поколение, което сега вика Кърстаич и още няколко, които заслужават да бъдат повикани, трябва да излязат от тази ситуация. Дали е този треньор, или друг, футболистите са едни и същи. Не може да произведем веднага нови футболисти. Мисля, че този отбор има бъдеще."

Чуйте още от Илко Станчев в приложения звуков файл за работата в неговата школа и нуждата от единна методика.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още