В събота предстои поредното столично дерби, най-старото столично дерби между Славия и Левски! През години този мач винаги е бил по-специален, с особен заряд и интрига. Емоцията, която "бели" и "сини" предлагат на феновете, е различна от тази дори на вечното дерби Левски - ЦСКА. Защото се изправят най-старите съперници в родния футбол!

През годините Левски има предимство в мачовете срещу Славия, но "белите" удрят своя съперник, когато най-боли. От началото на 90-те тази тенденция, като че ли се засили! В шампионския си сезон през 1996 година, Славия нанася тежки сътресения на Левски като печели титлата и Купата, а "сините" дори не завършват финала и напускат демонстративно. Пресните примери за това са и изпусната шампионска титла от "сините" след 1:1 срещу Славия в последния кръг на сезон 2012/2013 и спечеления финал за Купата на България през 2018 година, който разплака левскарите.

Но като изключим тези мачове, Левски печели почти всички шампионатни сблъсъци без особено напрежение, като хиксовете са малко, а победите в бяло - още по-малко. Сега, тази събота предстои мач за първенство без някакво страхотно драматично значение и за двата отбора.

Ще видим ли пореден двубой, който ще бъде спечелен от "сините"? Трябва ли да скочи Славия на своя опонент, защото и да загуби, никой няма да вдигне шум до небесата. Да, ако "белите" бият ще има леки драми в синия лагер, но и те вероятно бързо ще бъдат забравени! Едно е сигурно, обаче, ако все още Славия държи на честта си като клуб и иска да запази името си чисто, то футболистите на Златомир Загорчич трябва да скочат с всички сили срещу своя най-голям съперник! От историческа гледна точка, от морална гледна точка, от гледна точка на феновете, които за огромно съжаление (да си кажем истината) стават все по-малко и по-малко. А как ще се завърнат? Просто е, с победи над Левски, над ЦСКА, но не през 5 години. Само това ще върне Славия там, където трябва да е!

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS