Испания доминира в Европейския футбол в последните 10 години, показва изследването на УЕФА за турнирите на националните отбори, които са под нейна егида. За последните 10 години УЕФА е провела 57 турнира за мъже, младежи, юноши, жени, девойки, както по футзал за мъже и жени. Общо във всички категории Испания има 20 титли, следвана от Германия с 9 и Франция със 7. Испанските отбори имат и най-много участия на финали: 32. Следват Германия с 16 и Франция с 12. Отново Испания е на първо място при квалификациите - 46 пъти се е класирала за финали, следвана от Германия с 40 и Англия с 38.

В изследвания период са се провели две Европейски първенства, които са спечелени от Испания и Португалия, а загубилите финалисти са Франция и Италия. Португалия обаче има и една титла от турнира Лига на Нациите, който тази година имаше своето първо издание.

На Европейското първенство за младежи (до 21 години) Испания има три титли от четири участия на финал, а при юношите до 19 години отново Испания е на върха: 4 титли от 5 участия на финал. При 17-годишните явно Холандия е готова със следващото си златно поколение, защото е спечелила 4 от пет първенства.

При жените обаче доминира Германия, особено при девойките старша и младша възраст, а Бундестимът е взел общо 7 титли при дамите.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS