Трикратният носител на приза „Футболист на годината“ и бивш национал Ивелин Попов говори пред Дарик радио и dsport относно своето възстановяване от тежка контузия. Той засегна и други интересни въпроси свързания с българския футбол.

„Нещата вървят по план. Завършихме първия лагер. Имаме четири дни почивка, но аз оставам в Турция, за да си продължа възстановяването. Аз вече влизам в общата група, правя някои упражнения. На лагера, който предстои, очаквам да провеждам по-голяма част от заниманията да провеждам с отбора. След четири дни се навършват точно пет месеца от операцията. Знаете това е сложна операция. Разкъсани връзки и менискус, като на менискуса докторът е направил само два шева. Това е минималното. Предполагам, че след около 20-30 дни и вече ще бъда напълно готов и на линия. Много труд, много терапии, много тренировки. Едно 6-7 часа на ден ти отнемат тези неща. Но няма как така се е случило. Изобщо не трябва да се предавам. Това е нормално нещо от живота и спорта. Но може да се каже, че съм късметлия, през по-голямата част от кариерата ми не съм имал такива контузии случи ми се на 32 и половина. Когато гледаш нещата отстрани виждаш доста неща. Доста анализи и равносметки съм си направил, което ще ми от полза. Това е много добър житейски урок за мен“, каза Попов.

Той сподели, че е зажаднял за тренировки. „Разбира се, че изисква време, но в тези период, в който се възстановявах правих доста упражнения за дихателните пътища, вляза ли наравно с отбора мисля, че до месец и половина ще съм напълно готов. Най-важно е да вярваш и да се трудиш. Когато минаваш през трудностите после е по-сладко. Усетих подкрепата от съотборници, треньорите и ръководителите. Това беше много важно все пак се контузих на първия мач. Живот и здраве като се поява на терена ще започна да се отплащам с моите изяви“, допълни още Попов.

„Знаете, че аз в живота си нищо не съм получил даром, а и не искам да получавам. Във футбола съм без агенти. Живот и здраве да се възстановя, да започна да играя отново, разбира се, формата ми да удовлетворява най-вече мен. Когато не се харесваш на себе си по какъв начин играеш не можеш да очакваш от другите да те харесват. Аз съм самокритичен и може би това ме държи толкова години в чужбина, в руския футбол. Живот и здраве искам всичко да мине по план, да не прескачам стълбички“, каза още Попов.

Нападателят отговори и на въпрос свързан с евентуално завръщане в националния отбор. „Има време да говорим до мачовете на националния отбор. Вратата е отключена. През 2020 се случиха доста неприятни неща като цяло в света и в българския футбол също. Доста хора ми звъняха за националния отбор. Усещам, че някой хора наистина имат нужда да се върна и да помогна на младите. В такива време е нужно да  преглътнеш някои неща, колкото и да е тежко и да се върнеш да помогнеш, защото ще има 10 човека, които ще са ти благодарни няма значение за тези 5, които няма да са доволни. За младите момчета си заслужава, ако можеш да им помогнеш. С някой съвет за развитието, да излязат да се докоснат до истинския футбол в чужбина“, сподели футболистът.

„Често да ви кажа съм бил три пъти „Футболист на годината“ и два пъти второ място. Който и да ви каже, че няма такива амбиции ще ви излъже. Трябва да има хубава, интересна конкуренция. Когато нямаш конкуренция не са ти чак толкова сладки нещата“, заяви още той.

Ивелин Попов говори и за младите футболисти, които излизат от България. „Разбира се, че за Антов и Минчев се радвам. Те са добри момчета. Скромни, възпитани, вежливи. Имаме качества в българския футбол. Въпросът е с какви очи се гледа на нещата. Важното е да се наложат и да играят в клубовете. Онзи ден си говорихме с Минчев и му казах: „Да не си посмял да се завръщаш в България. Спарта Прага е голям отбор. Гранд. Стискай зъби и ще ти дойде шанса. По-добре да стоиш там и да тренираш, отколкото да се върнеш в България. Тренираш на по-високи обороти. Най-малкото учиш език, нов тип работа, нова методика. Близо си до Европа. Виждате какви трансфери стават от Чехия“. Казах му тези неща. Той каза, че му е тежко, но се труди“, заяви още Попов.

Футболистът призна, че е имал не една и две оферти да се завърна да играе в български клуб. „Честно да ви кажа съм имал оферти от български клубове. За България са ми предлагали невероятни суми, но след като дълги години си прекарал в чужбина и си свикнал към един метод не мисля за връщане. Никога не казвай никога. В Сочи имам още 1 година и половина договор. Когато той приключи ще съм на 34 години и половина и после ще го мислим. Ако имаш правилен начин на живот на добър спортист може да изкараш във футбола на добро ниво“, завърши бившият капитан на националите.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS