Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Балканското първенство по лека атлетика в Правец (2-3 септември). В последното голямо състезание преди Световното първенство в Доха участват над 400 атлети от 19 държави, които ще се борят за отличията.

На официалното откриване присъстваха  още председателят на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и президент  на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) Добромир Карамаринов, кметът на Правец Румен Гунински, президентът на Международната асоциация на атлетическите федерации Себастиан Коу и неговият първи заместник Сергей Бубка, както и президентът на Европейската атлетика Свен Арне Хансен. Специално за старта на шампионата пристигнаха и легендите на световния футбол и волейбол Христо Стоичков и Любо Ганев,  както и големи фигури на българската лека атлетика от близкото минало, като Йорданка Благоева, Николай Петров и др.

„За мен е огромна чест да открия Балканското първенство по лека атлетика в Правец, който през следващите два дни ще се превърне в балканска столица на царицата на спортовете. Благодаря на Себастиан Коу и на Свен Арне Хансен, че уважиха това много важно за нас събитие“, заяви Красен Кралев и пожела на участниците успех и много покрити олимпийски нормативи.

Спортният министър поздрави председателят на БФЛА и АБАФ Добромир Карамаринов за усилията, които полага за развитието на спорта и за организирането на състезания в нашата страна, които издигат престижа на българската атлетика.

„Радвам се, че съм тук  на този прекрасен шампионат и че имам възможността да гледам страхотните атлети на  красиво място като Правец. Пожелавам успех на всички. Благодаря Ви за гостоприемството“, заяви президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу.

След откриването на Балканското първенство Красен Кралев награди балканската шампионка на 100 м Ивет Лалова и завършилата на третото място Инна Ефтимова. Спортният министър връчи и сребърния медал на Йоло Николов, който завърши втори на 5000 м. Българските атлети завоюваха още злато на Тихомир Иванов в скока на височина, сребро на Александра Начева в тройния скок, бронз на Антонио Иванов в бягането на 100 м при мъжете и бронз на Михаела Петкова в хвърлянето на копие.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS