"Юбитрак" и Етър подписаха договор за партньорство на 21 януари. Оптичната система създадена от българската компания беше инсталирана на стадион “Ивайло” в края на месец януари. Тя ще може да се използва още в първото домакинство срещу Левски в първа лига на 21 февруари. Към този момент с подобни системи разполагат клубове от някои от най-популярните първенства в Европа, съобщиха "виолетовите".

Чрез камери и изкуствен интелект, технологията позволява генерирането на големи бази данни за представянето, които са от огромна полза във футболните анализи. Спортно-техническият щаб на Етър ще получава детайлна информация за подавания, единоборства, удари към вратата, пробягана дистанция, максимални развити скорости, спринтове, позициониране и много други.

Технологията е развита от българската фирма “Юбитрак”. Чрез изкуствен интелект системата разпознава и идентифицира играчите на двата отбора на терена, топката и съдиите от видео материал. Около футболния терен са разположени камери, които обхващат цялото игрище.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS