Сравнително нервно начало за Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн в третия състезателен ден от Световното първенство по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан.

Грациите ни представиха своите съчетания в квалификациите с бухалки, като Калейн отново се игра по-стабилно от другите ни представителки и има най-големи шансове за попадане на финал.

Първа от българките излезе капитанът Невяна Владинова. Леката нервност пролича при изпълнението ѝ, тя спести елементи в програмата си и получи оценка 20.300 (12.000 за трудност и 8.300 за изпълнение).

Малко след нея се появи Катрин Тасева, която допусна изпускане отново още в началото на съчетанието си, а след това и серия от по-малки неточности. Резултатът на грацията ни е 20.400 (12.700 за трудност и 7.700 за изпълнение).

Най-младата, но и най-успешно представящата се до момента на шампионата от родните състезателки, Боряна Калейн се появи трета, като за своята композиция на бухалки заслужи 21.350 точки (13.200 за трудност и 8.150 за изпълнение). Боряна игра най-чисто, спаси няколко критични ситуации, но завърши с грешно улавяне.

Така временното класиране на бухалки изглежда по следния начин: рускини на първите три места (Арина Аверина, Дина Аверина, Екатерина Селезньова), следвани от Боряна Калейн (четвърта), Катрин Тасева (пета) и Невяна Владинова (шеста). Припомняме, че за финалите на уредите обаче имат право да се класират само по две гимнастички от една страна.

Състезанието все още не е завършило и трудно могат да бъдат направени прогнози дали тези оценки ще бъдат достатъчни на грациите ни за влизане във финал на този уред. Най-вероятно очакваме поне Боряна сред най-добрите осем на бухалки. На Световното в Баку гимнастичките ни продължават в четвъртък с квалификациите на лента.

В квалификациите за многобоя Боряна Калейн продължава да е на трето място във временното подреждане, докато Катрин Тасева е на 5-а позиция.

В отборната надпревара нашите момичета са временно трети, но до края на деня предстои да видим още много индивидуалистки с бухалки и лента.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS