Изследване установи: Расизъм сред футболните коментатори

Емил Евтимов Емил Евтимов

Футболните коментатори на големите европейски първенства демонстрират расистки тенденции в своите коментари. Това установи изследване на датския институт RunRepeat, проведено в сътрудничество с английската Асоциация на професионалните футболисти PFA. Според резултатите от него цветът на кожата на футболистите води до ясно забележими систематични предразсъдъци в коментарите.

Изследването установява, че коментаторите представят играчите с бял цвят на кожата като по-интелигентни, качествени, по-ценени и по-усърдни спрямо тези с друг цвят на кожата. В същото време играчите с „по-тъмна кожа“ са сведени основно до физическите им свойства.

За целта на изследването са разгледани 2073 изказвания на английскоговорящи коментатори по време на 80 двубоя в Англия, Испания, Италия и Франция. Главната цел бе да се разбере как коментаторите говорят за отделните групи играчи спрямо техния цвят на кожата.

Така например става ясно, че американските, канадски и английски коментатори насочват критиката си към играчите с „не бяла“ кожа в 63,33% от случаите, когато говорят за интелигентността на играчите. В същото време 62,6% от позитивните коментари по въпроса са към бели футболисти.

Подобни са резултатите и когато става дума за качеството на играча. При 67,57% от случаите критиките са към футболистите с тъмна кожа, докато похвалите са към състезатели с бяла кожа в 62,79%.

Откриват се и сериозно разлики по отношение на работната етика на отделните групи футболисти. В това отношение похвалите на коментаторите са към играчи с бяла кожа в 60,4%.

В същото време похвалите за играчите с тъмна кожа са главно за техните физически качества и атлетизъм. Когато става дума за силата на футболиста, 6,5 пъти по-вероятно е да се говори за цветнокож състезател. По отношение на бързината е 3,5 пъти по-вероятно да се говори за цветнокож.

А ако погледнем към общата картина, то критиките в 75,53% от случаите са насочени към играчи с тъмна кожа, а похвалите са към белите в 65,79%.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ