Ако планирате да се присъедините към крипто света, има няколко основни въпроса, върху които да помислите. Освен да проучите и да решите в кои валути ще инвестирате, ще трябва да изберете и крипто портфейл (т.нар. wallet; уолет). Изборът на крипто портфейл е от особена важност, тъй като с него е свързана сигурността на вашите дигитални активи.

На пазара има изобилие от опции. Те могат да бъдат както мобилни приложения, така и хардуерни решения, които на външен вид наподобяват USB памет. Въпреки че има разнообразие от софтуерни и хардуерни решения, повечето функционират по подобен начин. Всеки уолет има собствена двойка ключове - публичен и частен, която позволява достъп до портфейла, както и сигурно изпращане и получаване на крипто.

За разлика от дигиталните портфейли или физическите такива, крипто еквивалентът технически не съхранява актив. Например, ако решите да притежавате крипто, то няма да се “държи” в портфейла ви, а в блокчейна. Същественият момент е, че криптото ще може да бъде достъпно само чрез частния ключ на уолета ви.

Тези частни ключове доказват собствеността ви върху цифровите ви активи. Важно е, обаче, да отбележим, че ако загубите ключове си, губите достъп и до крипто активите си. Ще отделим специално внимание на начините за защита и съхранение на ключовете ви в отделен материал.

Защо имате нужда от крипто портфейл?

Вашата криптовалута е толкова безопасна, колкото и методът, който използвате, за да я съхранявате. Въпреки че технически можете да съхранявате крипто директно в борса, не е препоръчително да го правите, освен ако не са малки количества или ако не планирате да ги търгувате често. За по-големи суми/количества се препоръчва да ги изтеглите в крипто портфейл. По този начин вие запазвате собствеността върху ключовете си и имате пълен контрол върху собствените си финанси.

Видове портфейли

Най-общо казано, крипто портфейлите се предлагат като софтуерни или хардуерни решения. Въпреки че всеки вид функционира малко по-различно, всички те са проектирани да ви позволят сигурен достъп до дадена криптовалута, която притежавате.

Софтуерни портфейли

Софтуерните портфейли включват приложения за настолни компютри и мобилни устройства и имат достъп до вашата криптовалута, извършват трансакции, показват баланса ви и много повече. Някои софтуерни портфейли също включват допълнителна функционалност, като обмен на различни активи, стейкинг и др.

Много мобилни портфейли могат да улеснят бързите плащания във физически магазини чрез NFC или чрез сканиране на QR код. Мобилните портфейли обикновено са съвместими с устройства с iOS или Android. Еxodus и ChangeX са примери за софтуерни портфейли, които лесно можете да изтеглите и използвате.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли са особено популярен тип портфейли, защото можете да съхранявате личните си ключове офлайн, след като “изключите” уолета от вашето устройство. Тези устройства приличат на USB, а модерните хардуерни портфейли имат няколко функции. Можете да извършите трансакция с криптовалута на вашия компютър или устройство, като включите хардуерния портфейл.

Повечето от тях могат автоматично да подписват трансакции, без да изискват въвеждане на ключа, заобикаляйки способността на хакера да регистрира вашите натискания на клавиши или да записва екрана ви. Ledger и Trezor са добре познати хардуерни портфейли.

Портфейли без и с попечителство

Има и друго ключово разграничение, което трябва да споменем,  портфейлите могат да бъдат -  попечителски (т.нар. custodial) и непопечителски (non-custodial). Основната разлика между тези опции се свежда до сигурността пред удобството и кой е отговорен за защитата на личните ключове на портфейла. Попечителските портфейли се хостват от трета страна, която съхранява вашите ключове вместо вас.

Това може да е компания, която предоставя системи за сигурност на данните на корпоративно ниво, които фирмите използват за запазване и защита на данните. Някои борси за криптовалута предлагат портфейли за попечителство за своите клиенти. Портфейлите без попечителство са портфейли, в които вие поемате отговорност за защитата на вашите ключове. Това е типът на повечето софтуерни крипто портфейли, като например ChangeX.

Попечителските портфейли са добра опция за потребители, които не искат да отговарят лично за сигурността и за които не е проблем да доверят личните си ключове на трета страна, било то борса или др. Поради рискове като хакове или дори фалит на борса (което се е случвало), обикновено не се препоръчва да държите големи количества криптовалута в попечителски портфейл.

За по-напреднали потребители на крипто или тези, които искат да имат пълен контрол над личните си ключове, често се предпочитат портфейлите без попечителство. С портфейл без попечителство притежателят е отговорен за запазването на личния си ключ в безопасност.

Портфейлите без попечителство не изискват от потребителя да се довери на трета страна за сигурността на акаунта, но изисква значителна доза самоувереност. Не забравяйте, че ако частен ключ бъде изгубен или компрометиран, средствата на потребителя могат да бъдат източени или по друг начин да станат невъзстановими.

Горещи и студени портфейли

Има и две подкатегории портфейли, горещи и студени. Горещият портфейл има връзка с интернет или с устройство, което има връзка. Студените портфейли, от друга страна, се съхраняват офлайн и не изискват интернет връзка.

Горещите портфейли са по-склонни да се използват за ежедневни трансакции, а студените портфейли за по-дългосрочни инвестиции. Горещите портфейли са лесни за настройване и средствата са бързо достъпни. Студените портфейли са устойчиви на хакове, което ги прави изключителни подходящи за HODLers.

Софтуерните портфейли обикновено са горещи портфейли, докато хардуерните се считат за студени портфейли, тъй като нямат активна връзка, докато не бъдат включени.

В най-честия случай потребители избират горещ портфейл без попечителство (ChangeX), горещ портфейл със попечителство (определена борса), или студен хардуерен портфейл без попечителство (Ledger). Това са най-често срещаните видове, но може да срещнете и други комбинации в зависимост от желанието на потребителите за сигурност, удобство, дългосрочна инвестиция, честота на търгуване и др.

В заключение бихме казали, че освен да изберете подходящ крипто портфейл за вашите нужди, най-важното би било да съхранявате частните си ключове. Те са решаващият компонент в уравнението на всеки един успешен крипто инвеститор.

А ако все още не сте избрали крипто портфейл, можете да научите повече за ChangeX, на сайта. Портфейлът е обещаващо начинание, зад което стоят екипът на платформата за покупка, продажба и обмен на криптовалути xChange.bg, основателите на LocktripHydra и СофтУни, както и специалисти от редиците на XS Software и хард форка на Биткойн - Bitcoin Gold.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS