Колко трудно е да инвестираш милиони, когато това не е основната ти дейност? Известните спортисти показват, че това не е невъзможно, особено ако имаш специалисти в сферата до себе си.

Вчера ви запознахме с бизнес начинанията на Мария Шарапова, Лионел Меси, Меджик Джонсън, Кевин Дюрант и Антъни Джошуа, а днес ще се спрем на още пет известни имена.

Серина Уилямс

Основната част от доходите на бившата тенисистка се генерират от инвестиционната ѝ компания Serena Ventures, която към днешна дата има 77 вложения в стартъп дружества.

Наскоро Уилямс се похвали в TikTok, че до момента е инвестирала в 14 компании, които са се превърнали в еднорози (бел. ред. оценени на над 1 млрд. долара).

В интервю за Bloomberg тя признава, че ако в предходните години бе инвестирала във Facebook, Google, Airbnb и др., можеше да си позволи да играе под по-малък стрес на корта.


Серина Уилямс притежава и малък дял в тима по американски футбол Маями Долфинс, има продуцентска компания, а наскоро пусна и първата си книга за деца.

Богатството ѝ от 340 млн. долара в момента я нарежда на 97-а позиция сред най-богатите американци, които сами са спечелили парите си.

Янис Адетокунбо

До момента в кариерата си той е спечелил 234 млн. долара, а в следващите три години ще заработи нови 175 млн. долара, а това наистина са страшно много пари. Само за последните 12 месеца той увеличава банковите си сметки със 111 млн. долара, което му отрежда пето място сред най-добре печелещите спортисти в света.

Като новобранец Янис влага по 250 000 долара на банкови депозити в няколко различни банки, преди да получи ценен съвет от щатски милиардер. За случката разказва 64-годишният Марк Ласри, който му препоръчва да влага парите си в щатски държавни ценни книжа, или да инвестира на фондовия пазар.

Днес Янис Адетокунбо притежава инвестиционна компания, спортна напитка, дялове в бейзболен и футболен отбор, както и канадска компания за шоколадови лакомства.

Алекс Родригес

Бившата бейзболна звезда се пенсионира, след като спечели 455 млн. долара в кариерата си.

Интересно е да се отбележи, че още на 20-годишна възраст той основава инвестиционната си компания A-Rod, която освен в познати брандове като Mercedes, Mastercard, LG, Pizza Hut, T-Mobile, има вложения и в десетки стартъп компании, недвижими имоти и спортни отбори и фитнеси.

Шакил О‘Нийл

Бившият баскетболист Чарлс Баркли наскоро се пошегува с Шакил О‘Нийл, че доста от рекламите, излъчвани по TNT са с негово участие. В казаното има известна доза истина, тъй като Шак успява да договори дял от компаниите, които рекламира срещу използването му като рекламно лице.

Шакил О‘Нийл е един от ранните инвеститори в Apple и Google, а днес притежава автомивки, фитнеси, ресторанти и вложения в десетки стартъп компании.


Леброн Джеймс

До момента в кариерата си той е спечелил 479 млн. долара. Личното му състояние се оценява от сп. Forbes на 1.2 млрд. долара, като за това помагат инвестициите и рекламните му договори.

Джеймс е един от ранните инвеститори в компанията за безжични слушалки Beats by Dre, която Apple купува за 3 млрд. долара през 2014 г., от което печели стотици милиони, ако може да се вярва на бившия му съотборник Кендрик Пъркинс.

Според сп. Forbes, Леброн Джеймс отказва 15 млн. долара на година, за да продължи договора си с McDonald’s, за да инвестира в Blaze Pizza.

Баскетболистът, който наскоро се превърна в най-резултатният играч в историята на НБА има дял в Ливърпул, компанията-майка на Бостън Ред Сокс, а освен това е основател на продуцентска компания и инвеститор в компания за фитнес оборудване.

Имотната му империя, според Architectural Digest, се оценява на над 100 млн. долара.


 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS