Как българи основаха родния клуб на Единсон Кавани

| Световен футбол

В зората на миналия век едно пловдивско семейство заминало за Южна Америка в търсене на следващия си дом. Приключението им завършило в далечен Уругвай. На хиляди километри от родината си няколко емигранти с фамилията Лазаров издигнали паметник на българската култура.

Този паметник е футболен клуб Данубио - четирикратен шампион на Уругвай, кръстен на река Дунав.

Именно в Данубио започва кариерата на един от най-добрите нападатели в последното десетилетие – голмайстора на ПСЖ Единсон Кавани. Клубът от Монтевидео дава път и на други легендарни играчи като Алваро Рекоба и Диего Форлан. 

В поредния епизод на подкаста „Виктория“ ще научите невероятната история на „тигрите“ от Монтевидео. Техният отбор е създаден през 1932 от двамата братя Иван и Михаил Лазарови (на испански Хуан и Мигел), а майка им Мария Минчева по-късно се превръща в патрон на стадиона. Домът на Данубио сега носи името "Хиподрум градина Мария Минчев де Лазаров".

„Данубио е клуб, които е със значение не само за Уругвай, но и за цяла Южна Америка,“ разказва футболният историк Теодор Борисов. „За мен, когато се говори за българската футболна диаспора, именно този клуб трябва да се има предвид.“

В края на миналата година Данубио почете българските си основатели със специален трети екип в цветовете на трибагреника. На фланелката беше изписана и част от българския химн "Мила Родино":

"Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней"

Слушайте обширния материал на журналиста Петър Георгиев за Данубио в Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts или друга платформа за подкасти. Можете да го откриете и на уеб сайта на „Виктория“.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още