Футболистите на Украйна изпитаха странен вид нормалност, след като загубиха с 0:3 от Румъния в откриващия мач от група „F“ на Евро 2024 в понеделник. Те включиха телефоните си, провериха каналите си в социалните медии и бяха заляти от критики, осъждане и омраза.

„Няколко часа след мача не си гледах телефона, защото очаквах това, което мога да видя там“, каза Володимир Бражко пред репортери в тренировъчния лагер на Украйна във Висбаден. „Очаквах тази омраза, но я заслужихме. Играхме лошо, но това е първата ситуация в живота ми, когато трябваше да преживея това.“

Няколко играчи на Украйна се извиниха в Instagram и X за представянето и резултата срещу Румъния, но някои, включително Руслан Малиновский, предпочетоха да не го правят. „Никой не трябва да се извинява в социалните мрежи“, каза халфът на Дженоа. "Хубаво е, че играем отново толкова скоро срещу Словакия в петък и след това да се извиним на терена."

Присъствието на Украйна на Евро 2024 е постижение само по себе си, предвид пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. в страната. С интензивни боеве в цялата източна част на страната футболът се опита да продължи с мачове от украинската Висша лига, които се играят при закрити врата и често спирани от сирени за въздушна атака. Но въпреки очевидните предизвикателства, с които украинците се сблъскват всеки ден, от техните футболисти все още се очаква да оправдаят и дори да надхвърлят очакванията на терена, точно както останалите 23 състезаващи се нации на Евро 2024.

Така че, докато развяват украинския флаг на голям международен турнир и също така се опитват да гарантират, че войната у дома остава в челните редици на умовете им в цяла Европа и извън нея, играчите на Серхий Ребров също трябва да се справят с проблем, който помрачава живота на футболистите навсякъде: злоупотреба в социалните медии.

В очите на собствените си поддръжници те са герои, развяващи знамена, а в следващия не са годни да носят фланелката. Но тази изкривена реалност служи само за подчертаване на тежестта, която играчите на Украйна трябва да поемат в Германия: от тях все още се очаква да бъдат нормални футболисти, когато малко неща в живота им в момента заслужават това описание.

„Трябва да се борим много“, каза 31-годишният Малиновский пред ESPN. „Разбираме, че имаме много опитни играчи, които могат да помогнат на младите да направят изводите и да подобрят резултатите. Но знаем, че имаме критици. Трябва да приемем това точно сега.“

В базата на Украйна за Евро 2024 във Висбаден, германският град, в който се помещава огромният армейски гарнизон на САЩ, на кратко разстояние с кола по магистрала 66 от Франкфурт, има отделни плакати на Ребров и неговите играчи, всеки с послание към войниците, воюващи срещу Русия. Нападателят на Челси Михайло Мудрик каза: „Винаги сте в нашите мисли. Вие сте гордостта и честта на Украйна. Слава на Украйна! Слава на героите!“ Посланието на защитника на Евертън Виталий Миколенко е: „Стремим се да бъдем безпогрешни като вас! Слава на Украйна! Слава на героите!“

До плакатите има малки вази с цветя - карамфили, гипсофила, хризантеми и солидаго - в жълтите и сини цветове на Украйна. „Те са от местните хора тук във Висбаден“, казва украинският медиен служител Татяна. "Те са много хубави."

На терена играчите вярват, че тяхната работа е да повишат морала на войниците в тяхната родина.

„Имам приятели, с които съм играл футбол, но те не отиват на по-високо ниво и сега защитават страната“, каза Малиновский. „Но винаги ми пишат, че даваме малко блясък, когато постигнем добър резултат, когато видят играта. Това дава положителна емоция, можеш да изключиш в главата си и тази част е много важна и за тях. За мен тази отговорност е като тласък, който ти дава енергия да го направиш добър, може би за по-младите играчи е по-голям натиск."

Осем от отбора на Украйна са на възраст до 23 години, докато 14 от групата от 26 човека на Ребров все още играят за клубове в украинската Висша лига, така че в отбора има едновременно младо и местно усещане. И двата фактора имат пряко влияние върху мисленето на играчите в този турнир, според Малиновский.

Някои от тези момчета са само на 21, 22 и все още играят в Украйна“, каза той. „Когато дроновете или бомбите пристигнат, те знаят какво е. И мога да кажа, че не е лесно. Мога да кажа също, че ситуацията ги прави по-силни и също така виждам, че момчетата от тези [конфликтни] зони, те са по-човешки, защото когато говорите с тях, те изглеждат много по-зрели.“

„С войната знаем, че всеки втори човек познава някой, замесен в [конфликта] и не е лесно. Но повтарям това, което трябва: че е в нашата власт на терена да покажем, че момчетата, които са там [бият се] има много наши фенове, искаме да им покажем, че и ние сме такива, така че е добре, че имаме тези два мача срещу Словакия и Белгия, за да покажем това.“

Убеждението на Малиновски, че по-младите играчи в отбора усещат напрежението и трудностите да представят Украйна на този турнир, се потвърждава от Бражко, 22-годишният полузащитник на Динамо Киев, който направи международния си дебют едва по време на квалификациите за Евро 2024 плейофен сблъсък срещу Босна и Херцеговина през март.

Родният град на Бражко е Запорожие, югоизточният град, в който се помещава най-голямата атомна електроцентрала в Европа и е бил атакуван от Русия през двете години на войната. Тъй като семейството му все още е в града, Бражко има всички основания да се разсейва.

„Моля, знайте, че не говорим само за мен“, казва Бражко пред ESPN. „Да, аз съм от Запорожие, но много играчи в националния отбор на Украйна са от региони, които са близо до фронтовата линия. Разбира се, ние чувстваме това напрежение всеки ден, защото украинските градове са атакувани всеки ден. И поддържам връзка с родителите си, с приятелите си в Запорожие и в Украйна, те все още са там и много се тревожа за тях.

„Но всичко, което мога да направя в момента, е просто да играя за националния отбор и да ги направя щастливи с моята игра, с моята игра и с резултатите. Разбира се, това беше разочароващ резултат за нас срещу Румъния, но ние ще да направим всичко възможно да подобрим резултатите си и да подобрим играта си и да накараме хората в Украйна да се усмихнат и да ги зарадваме и най-вече защитниците и бойците на първа линия да се гордеят с нас и да бъдат щастливи. "

Следва мачът срещу Словакия в Дюселдорф в петък. Поражение би намалило много шансовете на Украйна за класиране на осминафиналите. Но докато футболът има значение, за Малиновский той е само част от една по-голяма картина за Украйна.

Андрий Лунин закопа Украйна срещу Румъния
Скандал в Украйна: Лунин и Зинченко изгониха треньора от съблекалнята

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS