Как работи академията на Челси?

Милен Костов Милен Костов

Челси най-после бере плодовете от усилената работа в академията на клуба. Считана за една от най-добрите школи на Острова, тя едва сега произвежда футболисти, които стават част от първия отбор. Последният играч, който излиза от младежките формации на клуба и циментира мястото си в мъжкия състав е легендата на "сините" Джон Тери, а това не говори добре за развитието на млади футболисти. 

Миналият сезон това се промени, когато Рубен Лофтъс-Чийк и Калъм Хъдсън-Одой се наложиха в състава на лондончани. Този сезон Тами Ейбрахам, Мейсън Маунт и Фикайо Томори също се присъединиха към състава на Франк Лампард. Надеждите също са големи и за десния бек Рийс Джеймс, който впечатли с играта си при победата над Гримсби със 7:1 в мач от третия кръг на Купата на Лигата. В срещата взеха участие и тинейджърите Фаустино Енджорин, Били Гимор и Марк Гехи. След дълги години без играч от академията в мъжкия състав на тима, то той може да бъде препълнен много скоро. Съставките за това постижение са назначаването на Франк Лампард и бившия треньор на младежите Джоди Морис и трансферното ембарго, което им забрани да купуват футболисти за два трансферни прозореца. Предстои да видим ключовите причини зад успеха на академията на Челси.

Кой работи с момчетата освен Лампард и Морис?

Ако попитате човек, запознат с академията на Челси, той винаги би ви казал две имена – Нийл Бат и Джим Фрейзър. Бат е ръководител на младежкото развитие, а Фрейзър е негов асистент. Бат е описван като мозъкът на школата. Той е в клуба от 2002 г. Ето, че труда му през цялото това време най-сетне се отплаща. Това обаче не важи само за играчи. От него зависят и позициите на треньорите. Брендан Роджърс, Стив Кларк и Пол Клемънт са само част от мениджърите, работили под ръководството на Бат. Много смятат, че Фрейзър остава в сянка и не оценяват труда му. На Острова твърдят, че има най-добрият нюх за откриване на таланти. Постоянно пътува из страната на длъж и на шир, търсейки следващата звезда, която да блесне на "Стамфорд Бридж". Ако посетите основен турнир в Англия, Европа или дори света най-вероятно ще го откриете там. Неговата етика и лично отношение към футболистите е това, което му помага в сделките. Фрейзър прекарва време както с играчите, така и със със семействата им. Тази силна връзка между клуба и футболистите е дала резултат за привличането на таланти като Андреас Кристенсен, Нейтън Аке, Патрик Бамфорд и Били Гилмор, въпреки тези футболисти да са желани от ред отбори, преди да акостират на "Стамфорд Бридж".

Грижа за самия клуб

Такава е философията на Бат. Той се грижи да осигури най-добрите условия в клуба, за да развива футболистите си по-оптимален начин. Бат е събрал екип от хора, които “са Челси”. Тези хора дават всичко от себе си за клбуа, а тази група се увеличи след завръщането на Лампард и Морис. Вторият отбор на клуба е воден от двама бивши играчи – Анди Майърс с помощник Джон Харли. Отборът до 18 години също е ръководен от бивши представители на академията – Ед Бранд с помощник Джеймс Симондс. Очаква се Бранд и Симондс да следват стъпките на Джо Едуардс – друг представител на академията, който сега е в екипа на Лампард. Бат развива работата на Карл Мегни и Том Тайуо, скаутите на тима. Бившите футболисти Торе Андре Фло и Пауло Ферейра пък отговарят за футболистите под наем в клуба. Когато талантите се изкачат на по-горно ниво в йерархията ги посрещат Петър Чех, Клод Макелеле, Иларио и Клаудио Кудичини, които доусъвършенстват качествата им. Няма случаен пост в пирамидата на клуба.

Процесът на подбор

Челси има повече скаути и по-голям бюджет от своите конкуренти. Теорията, че лондончани купуват своите играчи, вместо да ги развиват изглежда остаряла. Може би такова беше положението през 2003 г. когато Роман Абрамович пое клуба. Но днес повечето играчи в академията на клуба са там от 6-годишни. За това голяма роля играе Бат. Лофтъс-Чийк, Хъдсън-Одой, Ейбрахам и Томори са били част от отбора до 8-годишни, а Маунт и Джеймс от отбора до 6-годишни. В момента Манчестър Сити е отборът, най-близо до модела на Челси, макар още да са в началните етапи на своето развитие. "Гражданите" се надяват, че в близкото минало ще се радват на състезатели, които са били в клуба повече от 10 години.

Съоръжения

Базата на клуба е разположена в Кобъм, където също се намира и седалището на първия отбор. Тя е цел номер едно за редица млади играчи, въпреки изкушенията на другите клубове. След назначението на Лампард зоните, предназначени само за играчи от представителния отбор, вече са отворени за състезатели от всяка възраст. Младежите прекарват все повече време със звездите на клуба и взаимоотношенията между футболистите не могат да са по-добри. Младежите тренират във фитнеса, в който тренират и мъжете, а след заниманията всички се хранят заедно. Лампард, Морис и Едуардс гледат толкова мачове на младежите, колкото им позволява натовреният график. Футболистите на Челси служат за пример на по-малките си колеги, като им показват естествения процес към успеха. В една от сградите има огромна снимка на Джон Тери, която стои, за да напомни на младежите на какво са способни. Други снимки изобразяват дебютните мачове на други млади футболисти и радостта от техните постижения с националната фланелка. От клуба са горди, че са дали основите на футболисти изградили кариери в Бърнли като Джак Корк или бранителя на Ню Ингланд Революшън Майкъл Мансиен.

Подготовка към живота

Вниманието към детайлите също е важно за школата на "сините". То не е изцяло фокусирано върху случващото се на терена. Следи се и това, което става извън него. Футболистите също преминаавт и през ред курсове без значение от това каква ще бъде бъдещата им професия. Например, ако футболист е изпратен под наем, то той трябва да се научи да си готви, докато е откъснат от домашната атмосфера. Играчите разполагат с достатъчно свободно време след тренировките и всички живеят близо до базата в Сурей, където се провеждат различните курсове. Квартирите на футболистите са на миля от тренировъчната база. Дори тези, които живеят самостоятелно са на максимум половин час път, защото това е едно от задълженията им според техните договори.

Философията на академията

16 трофея в последните 10 години говори достатъчно. Академията произвежда победители. Традицията се набива в очите ти, веднага щом влезеш в базата на клуба, която е окичена в снимки и трофеи. Значението на победата е урокът, който се набива в главите на състезателите, с цел да бъде осъществен на ниво мъже. Отличията от изминалите години показват, че стратегията се развива успешно. Лампард не веднъж или два пъти е хвалил и поведението на своите футболисти. Изказвания на Лампард и Тери са изписани по стените в базата на клуба. "Не мога да обясня важността на усилената работа във всеки един аспект от играта ти. Ако го правиш, ще успееш" гласи една от фразите на мениджъра на лондончани.

Бъдещето

Ако става въпрос за академията, то бъдещето е светло. Бивши възпитаници на клуба като Натаниел Чалоба, Джош МакИйкран и Доминик Соланке са критикували клуба, заради предлаганите условията. Но сега нещата са различни. Академията не е просто ресурс за приходи, а за играчи за мъжкия отбор. Младежките отбори на тима до 23г. и 18г. спечелиха мачовете си този кръг. Цели 27 от общо 32 футболисти са англичани, като 15 са представители на националния отбор. Възможно е да не успеят, но е сигурно, че имат шанса да го сторят.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук