Как ще реагира БФС след искането на 40% от клубовете за извънреден конгрес?

Веско Вълчев Веско Вълчев

Хора от Инициативният комитет, който издигна кандидатурата на Христо Порточанов за президент на БФС, са внесли официално подписка с искане за извънреден конгрес на футболната централа, според която той трябва да се проведе на 30 април. Това се е случило на 2 март, а според официалната информация от щаба на Порточанов в подписката са се разписали 40% от клубовете в България, които имат право на глас.

Как ще реагира БФС и какво предвижда устава на централата, който със сигурност трябва да претърпи доста сериозни ремонти?

Според член 37, точка 1, алинея 2 Конгрес може да бъде свикан по искане на 1/3 от футболните клубове редовни членове на БФС. Това условие очевидно е спазено от хората на Порточанов.

Според точка 2 на член 37 искането трябва да съдържа дневен ред на конгреса. При положение, че от щаба на Порточанов са спазили това условие, то БФС е длъжен да се съобрази с него и конгресът да се проведе точно по дневния ред, който е предложил Христо Порточанов без да има възможност за промени.

Според точка 3 БФС е длъжен до 2 седмици от датата на внасянето на искането в деловодството да отправи писмена покана за свикване на конгреса. Ако това не се случи то конгресът ще бъде свикан от съда, а изпълнителният директор е длъжен на информира ФИФА и УЕФА за давата и дневния ред на конгреса.

Реакцията на БФС?

В момента се очаква реакция на БФС и каква точно ще бъде тя. На 1 февруари Изпълнителното бюро на БФС обяви евентуална дата 25 юни за провеждането на извънреден конкрес с уговорката, че всичко зависи от противоепидемичната обстановка. Със сигурност внесеното официално искане на Христо Порточанов променя ситуацията и поставя в шах временното ръководство на централата, която вече трябва се съобразява дневния ред на внесеното предложение.

Тази ситуация ще принуди БФС да свика Изпълком в рамките на следващите 10 дни, а междувременно трябва да се провери и легитимността на подписката

Какво означава волята на клубовете?

Ако се потвърди новината, че 40% от клубовете в България са подкрепили искането на Христо Порточанов то това изглежда като доста сериозна воля за промяна изразена от голяма част от футболните клубове. Другият въпрос обаче е свързан с това дали те всички биха подкрепили Порточанов или по-скоро искат променя и тепърва ще избират своя кандидат.

Довършване на мандата или нови 4 години?

Един от основните казуси по провеждането на извънреден Конгрес на БФС е свързан с разнопосочното мнение на юристите относно мандата на новото ръководство. Дали нов президент и Изпълнителен комитет ще трябва да довърши мандата на старите (по-малко от година) или ще получи нов 4-годишен мандат на управление. Вероятно това ще е един от основните казуси, които ще се разисква.

Комитетът на Порточанов внесе в БФС подписка за извънреден конгрес

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ