Видео асистент реферът постепенно се превърна в система, която е неизменна част от големите футболни първенства. И постоянно виждаме, че тя влиза в употреба и често променя съдийски решения, а с това и изходът на цели двубои.

Заради това в Испания направиха изследване до каква степен ВАР се е намесил в битката за Ла Лига между Реал Мадрид и Барселона. Оказва се, че системата е била решаваща в шест мача през сезона за двата испански гранда, но любопитното е, че липсата ѝ нямаше да доведе до разлика по отношение на разликата в точките, която разделя двата отбора на върха в Примера. Или иначе казано – с или без ВАР, то Реал Мадрид щеше да има 77 точки, а Барселона 73.

За „белия балет“ 5 от тези намеси са били в тяхна полза като на два пъти ВАР е превърнал равенство в победа, докато в други две равенство се превръща в загуба. За Барселона от три положителни намеси на ВАР само една е превърнала реми в победа, а от седемте негативни от гледна точка на каталунците намеси само една е била фатална и е довела до загуба на две точки.

Ако погледнем към миналия сезон, разлика за големите два тима също нямаше да има. ВАР е отнел 4 точки на Реал, но е донесъл същото количество, докато активът на Барселона изобщо не е повлиян от системата. Каталунците обаче са един от отборите с най-малко ВАР решения срещу тях – едва две. В същото време 10 решения на видео асистент рефера са били в ущърб на „кралете“.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS