Как завръщането на Луис Енрике се превърна от фиеста в криза

dsport.bg

Завръщането на Луис Енрике трябваше да бъде повод за радост. Селекционерът бе принуден да изостави националния отбор заради здравословното състояние на неговата дъщеря, която се разболя от рак. Три месеца след смъртта ѝ Енрике се връща обратно на своя пост. Неговият асистент Роберто Морено, който временно бе начело на "Ла Фурия", обяви, че с радост ще отстъпи позицията на своя колега. Морено изведе Испания до място в Европейското първенство през 2020 г. като под негово ръководство отборът няма загуба.

На пресконференция президентът на испанската футболна федерация Луис Рубиалес обяви, че Енрике се завръща, но Морено няма да се върне на старата си позиция. Не е ясно, защо Морено няма да бъде негов помощник.

Назначаването на Енрике ще бъде петата рокада на поста селекционер на Испания в рамките на 17 месеца. Юлен Лопетеги бе уволнен в навечерието на Световното първенство през 2018 г. Той бе наследен от Фернандо Йеро. След него дойде именно Енрике, който бе заменен за кратко от Морено. Енрике още не е подписал официален договор, но се очаква да го стори до края на годината.
Енрике напусна лагера на тима точно преди двубоя с Малта през март. Той ръководеше дистанционно, докато прекарваше повече време с дъщеря си Ксена. През юли Енрике официално се оттегли. Морено подписа договор, който продължава след предстоящото Европейското първенство, но очакваше завръщането на колегата си. През септември Морено определи Енрике като “приятел” и заяви, че би му върнал работата. През тези два месеца обаче се разрастнал апетит за кариета като главен треньор. Вероятно това е основната причина, заради която няма да се върне в екипа на Енрике.

Според Рубиалес, Морено доброволно напуснал поста, за да не бъде пречка за завръщането на Енрике. “Още в самото начало остановихме, че Енрике е добре дошъл, когато пожелае. Предупредихме и Морено. Знаем, че Енрике носи моралната отговорност вътре в себе си да довърши започнатото. В преговорите ни винаги е имало честност и откровенност. Откакто дъщеря му почина сме говорили три пъти – веднага след трагедията, в един октомврийски ден и преди броени дни през ноември. Морено ни уведоми за желанието на Енрике да се завърне. Това ни накара да говорим с него през октомври”, разказва Рубиалес.

“Никой не е преговарял с Енрике все още”, заяви Руибалес на пресконференция, свикана специално по темата във вторник, след последния мач на Испания. “В понеделник получихме съобщение от Морено, което гласи ‘Оттеглям се, за да не преча на завръщането на Енрике.’ Получихме съобщението преди мача с Румъния. Тогава разбрахме, че Морено е знаел за намеренията на Енрике преди мен и Молина”, твърди Рубиалес. Той добави, че не е очаквал оттеглянето на Морено.

Молина не определя раздялата като “уволнение” или “напускане”. “Днес трябваше да празнуваме завръщането на Енрике”, смята Рубиалес. Вместо това на пресконференция се коментираше решението на Морено. Рубиалес оповести, че именно Енрике ще изгради треньорския си състав. Единственото ясно е, че Морено няма да бъде част от екипа му. Но каква е причината?

След победата над Румъния с 5:0 Морено не пожела да говори пред медиите, а играчите му също бяха заети да празнуват постижението и мястото на Европейското първенство през 2020 г.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още