Футболът е най-популярният спорт в света. Около елитните футболисти се генерира сериозен интерес. Следи се всяка тяхна стъпка, а и понякога всяка хапка. Доста хора се питат колко ли наистина е труден живота на професионалния спортист – тренировки, почивка, храна... мачове.

Елитните футболисти спазват специална диета... Това се случва през цялото време – в подготвителен период, между мачове, а и в самия ден на футболните срещи. Една грешна хапка, един по-различен хранителен шок за организма може съществено да повлияе върху представянето на терена.

Трябва да имаме предвид, че тези футболисти разполагат с професионални диетолози, които им изготвят специализирани диети според техните изследвания и начин на живот. Ако предприемете диета, е силно препоръчително да се консултирате с вашия личен лекар предварително. Ако това ви е новогодишната цел, то вие може да започнете с разглеждането на различни брошури, като например kaufland bg, за да откриете продуктите, от които ще се нуждаете на добри цени.

Какво ядат футболистите?

Да започнем с това, че за професионалните футболисти начинът на хранене е от изключителна важност.

Според различни диетолози, по-голямата част от диетата на футболистите се състои от добра доза въглехидрати и протеини. Специално се набляга на риба, зеленчуци, ориз, зърнени храни, хляб, месо и др.

Всеки играч следва свой собствен план за хранене, съобразен с неговите нужди, но като цяло диетата им протича горе-долу така:

Преди мач - 24 до 36 часа преди мачовете се консумира ниско съдържание на въглехидрати, кафяв ориз, лесно смилаеми зеленчуци и малка порция мазнини.

След мача - Идва един от ключовите периоди за футболистите, тъй като е препоръчително да не приемат храна до 60 минути след края на мача. След това време те трябва да следват трите R-та (Rest, Rehydrate, Refuel): рехидратиране, възстановяване и презареждане.

Те го правят чрез шейк, който включва протеини, електролити и въглехидрати, които приемат след излизане от терена. Следва възстановяване с твърди храни, също пълни с въглехидрати и протеини.

Според експертите не става въпрос само за това футболистите да ядат това, от което имат нужда, но и за спазването на този режим през целия сезон, особено преди големи състезания.

Известно е също, че футболистите могат да ядат до 5 пъти на ден: на закуска, зърнена основа, придружена от храни с много протеини. В средата на деня плодове и смутита.

От храни, плодове, постно месо и зеленчуци под формата на салати; Могат да влязат и в богат, но здравословен десерт. За вечеря те препоръчват лесно смилаеми храни, за да могат да си починат, като сьомга.

Учете се и следвайте примера на най-добрите в областта и си задайте като новогодишна цел започването на по-здравословен живот за да постигнете всичките си цели.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS