Какво може да научи Висшата лига от използването на ВАР на Евро 2020?

dsport.bg

Висшата лига е най-конкурентното и вълнуващо футболно първенство на света. През последните години тенденциите наложиха все повече използването на технологията видео асистент рефер (ВАР) и именно в Англия се появи разговорът доколко системата е от полза. Станахме свидетели на абсурдни ситуации и дискусионни решения, но ВАР се наложи, а на Евро 2020 почти не чухме лоша дума за нея. Бившият съдия от Висшата лига Лий Робърт дава своето мнение за ВАР и как системата трябва да се използва.

Речта на Манчини, с която Италия спечели Евро 2020 (ВИДЕО)

ВАР не е въведена, за да разглежда всяко едно решение

Системата се появи за първи път във Висшата лига за сезон 2019-20 и работата й беше да се намесва, когато има съмнение за очевидна грешка от страна на съдията в четири аспекта - голове, дузпи, директни червени картони и объркване на играчите (пример: картонът е за Х играч, но реферът го показва на Y играч; б.р.). Привърженици и анализатори обаче се ядосаха на ВАР заради нейното непостоянство в разглеждането на ситуациите и продължителното време за достигане до решение. 

Според Лий Робърт ВАР позволява да разглеждаме спорни ситуации многократно и изобщо най-дребните инциденти. Това води до преанализиране. Системата не е, за създадена, за да може всичко да е вярно, а да осигури елиминирането на огромни неточности. Тя трябва да бъде използвана при съмнение за сериозни грешки, а не при субективни решения. Системата е нова и ще се развие, трябва ни време да свикнем с нея. Ако сложим границата къде и за какво я използваме, тогава всичко става по-лесно. Не ни трябва постоянното намесване на ВАР, твърди още Робърт. 

Засадите с няколко милиметри може да се повтарят 

За предстоящия сезон Висшата лига ще използва по-дебели линии, когато се разглеждат ситуации за засада. Но попаденията все още може да бъдат отменени заради това, че малка част от крака или ръкава на футболист е зад отбраната на противника. Според  Робърт първенството на Англия може поне да ускори процеса за вземане на решение, защото забавянето изнервя и футболисти, и фенове. Хубавото за съдиите на терена е, че те няма да носят основната вина, когато се гледа минимална засада. Хората в стаичката на ВАР разглеждат ситуацията и или е засада или не, с колкото и малко да става на въпрос. 

Какво показва статистиката след края на Евро 2020?

ВАР бе отлично използван на Евро 2020

Системата се справи много добре на голям форум като европейското първенство и това е успокоително. Да вземем например отсъдената дузпа за Франция срещу Португалия в груповата фаза. Нелсон Семедо фаулира Килиан Мбапе. Може би нарушението беше леко, но решението не е грешно. Съдията отсъди фаул, защото имаше контакт. Ако на екранът се види, че такъв липсва, тогава дузпата отпада. Когато има съприкосновение, не е грешно да се свири наказателен удар, обяснява Лий Робърт. 

Отсъждането на дузпата за Англия срещу Дания в полуфинала предизвика дискусии, но използването на ВАР бе правилно. Нямаше основания затова, че става въпрос за сериозна грешка от страна на рефера. Имаше контакт между футболиста на Дания и Рахийм Стърлинг и съдията отсъди дузпа. Това е субективно решение - друг негов колега може би нямаше да отсъди. Сигурен съм, че и в двата случая ВАР щеше да потвърди решението, защото системата не е въведена да налага какво да се прави, а да елиминира груби неточности. Същото важи и за шпагата на Жоржиньо срещу Джак Грийлиш - това е субективно решение от съдията на терена и той решава дали е за жълт или червен картон. Може да си помогне с екрана, но той трябва да отсъди според собствените си виждания. 

Минимална намеса, максимална ефективност

По време на Евро 2020 имаше 18 корекции от страна на ВАР - 10 директни промени на решения и 8 след разглеждане на ситуацията от съдията на екрана в близост до терена. Общо са разгледани 276 инцидента от системата. Това означава, че 93.5% от отсъжданията на реферите са правилно отсъдени в реално време. Положително се изказа президентът на съдийския комитет в УЕФА Роберто Розети, който похвали подхода на своите колеги на първенството. Станахме свидетели на минимална намеса от страна на ВАР и максимална ефективност. Включване на системата, когато говорим само за очевидна грешка. Отново - ВАР не е въведена за 100% точност, а да елиминира възможността от огромни неточности. 

Безопасността на играчите е от първостепенно значение

Инцидентът с Кристиан Ериксен определено ще остане като най-шокиращата случка от Евро 2020. Реакцията на английския съдия Антъни Тейлър получи похвали, както и страхотната работа от медицинските лица. Безопасността на играчите е от първостепенно значение и чак след това идват всички решения по време на двубоя. Ако не друго, това показва нуждата от лекари и линейки край терена. Защото никой не може да каже какво може да се случи, ако подобно нещо стане на улицата или дори у дома.  

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още