Какво се случи с футболните терени в България и защо изглеждат зле?

Веско Вълчев Веско Вълчев

Футболният сезон в България е в разгара си. Все още се намираме в ранна есен, а изведнъж започнаха да се играят мачове на лоши футболни терени. Доста отбори се сблъскаха с този проблем, а в това число и тимовете на Лудогорец и Левски, чиито терени се определяха като едни от най-добрите в България. Дори футболистите на Рома се оплакаха от качеството на тревата на „Хювефарма Арена“, а сега там предстоят мачове на националния отбор. Стадион „Васил Левски“ също „цъфна“ на петна за дербито между Левски и ЦСКА, както и за предишните мачове от efbet Лига.

Преди дербито – защо теренът на „Васил Левски“ изглежда така?

В същото време в Европа също се появиха проблеми с терените и то на топ отборите. Случи се и на Реал Мадрид, а също така и на Саутхемптън във Висшата лига.

Реал отнесе критики за състоянието на терена на ''Бернабеу''

Dsport и Дарик радио тръгна по следите на проблемите и провери къде всъщност се крият проблемите футболните терени да не изглеждат добре без върху тях да има лед и сняг.

Потърсихме един от най-добрите специалисти в България, който е работил в Англия, Чехия, Полша, Сърбия, Албания, Гърция и много други държави. Стоян Нанков от фирма „Грийн Гейм“ се съгласи да отговори на въпросите за проблемите свързани с терените.

„Това, което тази година се случи се е случвало и други години, но сега стана на много стадиони по едно и също време. Всяка година по това време стадионите заболяват и биват нападнати от фитопатогени. Причините са комплексни и са много – като започнем от изграждането на терените (повечето са стари), времето също много бързо се променя. Обикновено, когато нощната температура надвиши 20 градуса всеки един от колегите трябва да внимава“, казва Нанков.

Топлолюбиви и студенолюбиви треви

„От 2010 година наблюдавам българските терени. Ако тогава бяха нужни 3-4 пръскания на сезон, за да се преборим с тези болести в момента стигаме до 10-12 – ежеседмично трябва да се пръска. Ние за добро или лошо живеем в такава климатична зона, в която амплитудата между зимната и лятната температура е огромна. Тревите за спорт са разделени на два вида – студенолюбиви и топлолюбиви. В България ние ползваме по-студолюбивите треви, защото програмата на нашето първенство, защото се играе и през зимата. Тези треви страдат през лятото и това е причината да се получават тези проблеми. Борбата става всяка година по-трудна, става и невъзможна. Аз познавам 90% от хората, които поддържаме терени в България. Не познавам човек, който да не спира да пръска. Идва един момент, в който фитопатогените стават резистентни. Трябва да сме готови да виждаме все по-често тези неща“, допълва той.

УЕФА алармира

В хода на проучването разбрахме, че УЕФА също не е безразлична към този проблем. Клубовете, които участват в Европейските клубни турнири получават предупреждения за новите мутации на фитопатогените и последствията за тревата, които могат да бъдат изключително лоши. „УЕФА от 3-4 години издават препоръки очаквайте това или онова. Ние това го имаме много от отдавна в България, колегите ги познават и знаят с какви препарати да работят“, казва Нанков.

Как се пренася заразата

Всъщност се оказва, че това е много лесен процес. Може да стане по въздуха с птици или с футболни обувки. Когато един отбор има заразен терен и гостува на друг отбор може да зарази и неговия. „Ако един отбор има заразен терен и играе мач на друг терен със сигурност ще го зарази при подходящите условия – температура и влажност. В тревния чим влизат треви, които са от същото семейство на тревата, която е засята, но са диви треви. Тази трева е неустойчива на болестите. В нашите терени тази трева преобладава. За да я няма трябва терена да се сменя на 2-3 години. Точно затова хората в Европа го правят това, за да я няма тази трева, защото тази трева трудно се контролира“, допълва още специалистът.

Лесно ли се поддържа терен в България

„В България е много трудно да се поддържа терен. При нас температурите са екстремни. Ако е топло времето и гледаш топлолюбива трева е лесно, но зимата ще бъде унищожена. В Западна Европа работят на по-благоприятен климат, имат много добри условия и бюджети. Аз обаче съм сигурен, че ако един страхотен специалист от Англия дойде в България няма да може да се справи. Основният проблем е невъзможността на клубовете да подменят често терените“, заявява Нанков.

Проблеми и за Реал Мадрид

Преди няколко седмици Реал Мадрид отнесе сериозни критики за състоянието на тревата, която предложи за мача с Майорка.

„Виждате, че и в Европа се случва. Видяхте на Реал Мадрид състоянието на тревата. Там не ползват препарати. Там ползват UV светлини да убиват фитопатогените – пълна стерилизация, но и на тях се случва. Говорим за клубове с бюджет от 5-7 млн. Евро само за терените. Това е живо нещо. Ще става все по-лошо. Имам индикации, че от УЕФА ще се вземат много по-сериозни мерки за направата на стадиони, за лицензирането, за гаранция от клубовете за поддръжка“, допълва Нанков.

Колко са „възрастни“ терените в България

„В България масово повечето терени се изградиха 2013/2014 година. По дренажните слоеве се използва технология от 80-те години, но работи доста добре. В кореновата система обаче има страшно много иновации. 80% от естествените терени в Европа ги подмениха с хибридни с не малка част изкуствена трева в тях. Един средноевропейски тим в Чехия на 2-3 години подменя тревата на терена. Нашите терени са на 7-10 години. Клубове нямат достатъчно техника, но тя е и скъпа. За да си направиш комплект от машини, за да си подготвен за всичко са нужни 500 000 лева. На пръстите на едната ръка се броят клубовете, които имат техника. Истината е, че тези болести ще ги има и с техника и без техника“, казва още той.

Новият терен на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив

Компанията на Стоян Нанков е ангажирана с изграждането на новия терен, който трябва да бъде поставен на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. „Кореновата зона ще бъде стандарта, няма да бъде хибрид. Ще бъде засят. Нов терен, който ще покрива всички изисквания. Той също не е застрахован. И хибриден терен няма застрахован. Това, което е видимо се дължи на дивата трева, която отглеждаме повечето в България. Тя няма как да не влезе. На Запад също влиза тази трева, но си подменят терените често“, заяви Нанков.

Ларвите на майския бръмбар

Друг голям проблем за терените са ларвите на майския бръмбар, които влизат в кореновата система. „Борбата с тях е почти невъзможна. Ние се борим да ги ограничаваме, за да не навредят на тревния чим“, заяви той.

Тревата на стадион „Васил Левски“

Стадион „Васил Левски“ също не изглеждаше визуално добре в последните 2-3 кръга. При него обаче нещата са малко по-различни. „Там се играят доста мачове. Имаше много колонии на детелина, която не пречи, но е нежелана в тревния чим. Има определени периоди, в които може да се напръска, за да се пребориш с детелините. Сега е точно този период и съвпадна с Левски и ЦСКА. На „Васил Левски“ проблемите са само визуални и не пречи на футболистите. Другите проблеми обаче са доста по-сериозни, защото пречи на играчите. Там, където е имало трева, умира, няма корени, теренът става по-мек. Това не е ок за играта.

Решението

„Проблемът го има и си го познаваме, но не е видим. Понякога става видим, както е и сега. Все по-често ще виждаме тези неща. Основният проблем е, че първо заболява не питомната, а дивата трева. Няма как да се преборим с нея и трябва да се подменят по-често терените“, завърши специалистът.

Левски наказан за мач без публика след дербито

Официално: Турицов гори и за мача с Лудогорец

Глобиха Бусато заради средния пръст към феновете на Левски

Стилиян Петров към Михайлов: Стегни се, ще станем за смях бре човек

Борислав Михайлов: Надявам се до една-две години България да приеме финал за Суперкупата на Европа или Лигата на конференциите

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още