Привличайки Сандро Тонали в редиците си, Нюкасъл може да се каже, че си купи недвижимо имущество с тежести, за които не знаеше или поне не бе сигурен, че ще се окажат ключови при използването на покупката.

Италианският национал се превърне в най-скъпата покупка в историята на „свраките“, които броиха на Милан за него 64 милиона евро без бонусите през лятото на 2023 г. и се очакваше именно Тонали да бъде крайъгълният камък, около който Нюкасъл ще изгради колосален отбор с парите на новите собственици от Саудитска Арабия.

Едва 12 мача и 1 гол по-късно обаче, Тонали бе наказан да не играе футбол за период от 10 месеца, след като бе признат за виновен по обвинения в нелегални залози, като се разбра, че той дори е залагал на мачове на Милан и Бреша, където игра преди да акостира във Висшата лига. Освен 10-месечната забрана, Тонали получи още 8 месеца условно наказание, което означава, че след завръщането си в игра той трябва да бъде много внимателен в поведението си извън терена.

Наказанието на италианския полузащитник бе наложено през месец октомври 2023 г., което означава, че Тонали право да играе до края на август 2024 г., като това е с условието, че наказанието на халфа няма да бъде увеличено след обвинение от Английската футболна асоциация срещу него за нелегални залагания.

Затова в момента футболистът е задължен да извършва някои дейности извън терена, за да запълва удачно периода, в който е наказан. Ето какви са те:

1. Тонали ще работи усърдно с психолога на Нюкасъл

От клуба обявиха пълната си подкрепа към Тонали и затова главният психолог на „свраките“ – д-р Иън Мичъл ще работи с Тонали в периода на наказанието му, за да го излекува от хазартната зависимост.

Самият агент на футболиста – Бепе Рисо, заяви: „Сандро е разтърсен от ситуацията. Но той вече започна да отвръща на удара. Сандро е боец. Започна най-големия мач срещу една болест. Сандро е свикнал с големи мачове и обикновено ги печели. Опитът на Сандро ще спаси живота на други деца. Бих искал да благодаря на Нюкасъл. Те винаги са били до Сандро. Той осъзна, че трябва да се изправи пред този проблем. Клубът е абсолютно до него“.

Задачата на д-р Мичъл е да направи така, че да поддържа менталното състояние на футболиста на ниво и да не позволи Тонали да изпадне в депресия заради дългото време извън игра

2. Видеоигри при съсобственика на Нюкасъл

По време на трудния период по работа с психолог, италианският халф ще трябва да си намира и някакви развлечения, за да има тонус да издържи без футбол. Затова съсобственикът на Нюкасъл Аманда Стейвли изрази пълната си подкрепа към Тонали, когото възприема като син. Затова футболистът често ходи в дома ѝ, за да комуникира с нея както за Нюкасъл, така и по други теми, а основното му занимание там е да играе видеоигри с нея или със съпруга ѝ – Мехрдад Годуси.

Майчинското поведение на Стейвли не е насочено само към Тонали, а към всички играчи на Нюкасъл, които се ползват с безрезервната подкрепа на бизнесдамата, която ги хвали открито след добри мачове и ги утешава, когато Нюкасъл е загубил.

3. Работа с кондиционен треньор

Тонали трябва да е готов за игра на 100%, когато наказанието му изтече и затова от Нюкасъл са му осигурили треньор, който да гарантира, че той няма да се занемари в 10-те месеца, докато не играе. Кондиционният треньор на „свраките“ Ник Греъм ще работи с Тонали във всяка свободна минута, за да помогне на футболиста не само да остане в добра спортна форма, но и да научи колкото е възможно повече за тънкостите на футбола във Висшата лига и така да бъде от възможно най-голяма полза за отбора, когато се завърне в игра.

4. Тонали учи английски

Свободното владеене на няколко езика в модерния футбол е от изключителна важност за футболистите и им помага много при работата и отношенията с треньори и футболисти от други държави и при трансферите в чужбина.

Тонали все още е млад – на 23 години, като кариерата му досега премина изцяло в Италия, което не го е задължавало да учи английски. След трансфера си във Висшата лига, Тонали се е заел сериозно с изучаването на английски, за да се впише в отбора и да бъде от максимална полза на треньора.

Затова той използва времето, в което е наказан, за да усъвършенства знанията си по английски и да свикне с начина на говорене в Северна Англия, който си има своите особености спрямо останалите региони на страната.

Журналистът Крис Уо от „The Athletic“ сподели пред подкаста „Pod On The Tyne“, че човек, близък до Тонали, е изразил доста любопитно мнение, според което 10-месечното наказание дори ще бъде от полза на полузащитника.

„Преди няколко седмици имах увлекателен разговор с някой, който познава Тонали доста добре. Те всъщност казваха, че иронията, която виждат в ситуацията, е, че по някакъв начин това времето, в което е наказан, ще му помогне да разбере какво точно изисква треньорът от него и през следващия сезон Тонали ще бъде един футболист, който е по-подходящ за Нюкасъл, отколкото беше, когато пристигна през лятото на 2023 г.“, разказа Крис Уо.

Дали тези предположения ще се сбъднат, зависи само и единствено от Тонали, който бе наказан за провиненията си, но в същото време получава шанс от Съдбата да развие още повече своите спортно-технически и морално-волеви качества и така да стане това, което очакват ръководството и феновете на Нюкасъл от него – да бъде лидерът на „свраките“ за дълги години напред.

Еди Хау: Сандро Тонали не заслужава ново наказание

И в Англия обвиниха Тонали за залози

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS