Емблематичният стадион на Барселона „Камп Ноу“ изчезна в руините на строителна площадка като част от проекта за реконструкция, а феновете гледат с тъга как футболният храм, от който пазят толкова много спомени, е разрушен.

Репортери от въздуха заснеха напредналата фаза на разрушаването на най-големия стадион в Европа, който имаше капацитет от близо 100 000 места. Клиповете предизвикаха множество реакции от фенове в социалните мрежи, които оплакват изчезването на внушителната футболна сграда и символ на града.

Проектът за реконструкцията на "Камп Ноу" е на стойност 1,5 милиарда евро, като ще включва разширение на покрива, подреждане на всички трибуни, нов телекомуникационен център, изграждане на нова зала...

Капацитетът на стадиона ще бъде увеличен до 105 000 места и стадионът ще има и ново име "Spotify Camp Nou", като част от тяхното спонсорство с платформата за стрийминг, което ще донесе на Барселона около 250 милиона евро.

През следващия сезон каталунците ще играят на олимпийския стадион "Монджуик", а през сезон 2024/2025 ще се завърнат на своя стадион, който ще работи с 50 процента капацитет. Окончателното откриване се очаква през 2026 г.

„Камп Ноу“ е домът на Барселона от официалното му откриване през 1957 г., когато замени бившия стадион „Лес Кортс“, който имаше капацитет от 48 000 места. Първоначално официалното име беше „Estadi del FC Barcelona“, но скоро след това става на „Камп Ноу“. Това име става официално едва през 2000 г. след гласуване на членовете на клуба.

Когато е открит за първи път през 1957 г., той приема 93 053 зрители. Капацитетът е увеличен до 120 000 за Световното първенство през 1982 г. Въпреки това, след премахването на правостоящите, капацитетът е намален до 99 354.

В Барса намериха любопитен начин да изкарат пари - ще продават бижута с диаманти от тревата на ''Камп Ноу''

Смяната на стадиона оказа влияние в Барса, клубът е продал по-малко от 20 хиляди членски карти

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS