Кандидат за бос на НВЛ: Правилата трябва да важат за всички еднакво

Атанас Гаров, кандидатът за председател на комисия „Национална волейболна лига“: Правилата трябва да важат за всички еднакво

dsport.bg

Г-н Гаров, клубовете ви предложиха за председател на комисия „Национална волейболна лига“. Тепърва управителният съвет ще гласува. Какво е вашето мнение по въпроса?

Искам да благодаря на клубовете за доверието, което ми гласуваха. Надявам се, че ще спечeля доверието и на УС на БФВ и те ще подкрепят решението им. Готов съм да вложа усилия, да направим първенствата по-конкурентни, съответно по-интересни и по-успешни.  Разбира се, това може да се случи само с ангажираността и отдадеността на всички клубове, които участват в различните шампионати.

Какви са основните задачи, които трябва да изпълнява председателят на тази комисия?

Първо - да изгради екип от професионалисти, които да работят за развитието на всички първенства.  Той трябва да е от професионалисти на пълен работен ден и отдадени на шампионатите. Членовете на комисията и изпълнителното бюро да бъдат професионалисти на пълен работен ден и отдадени на тези шампионати. След това трябва да се подсигурят ясни и стабилни правила, по които ще работят първенствата, съобразени с вижданията на клубовете. Веднъж въведени, тези правила да се спазват от всички еднакво – да има равнопоставеност. На трето място трябва да се подсигури максимален приход от спонсори, рекламодатели и съмишленици на волейбола. Те да бъдат разпределени 50% за клубовете и 50% за разходите на изпълнителното бюро, административни и логистични разходи и разходи за развитие на всяко първенство.  Разпределението също да става по предварително съгласуван начин и да има регулярна отчетност. Комисията трябва да съдейства на всеки за развитието му.  Да работи с клубовете за решаване на проблеми и за подсигуряване на възможности. Трбва да е модератор между клубовете, когато се налага.

До каква степен пандемията от коронавирус ще повлияе на българския волейбол?

Ясно е, че заради спада в икономиката, породен от пандемията, ще има намалени бюджети. Това няма как да не повлияе негативно, както на клубовете, така и на първенствата като цяло.  Но трябва да се мисли в малко по-дълъг период за развитието.  Надявам се негативното влияние върху икономиката да отшуми възможно най-скоро.

Колко време ще е необходимо клубовете да се стабилизират?

За всеки клуб ще е различно. Зависи какъв е моделът им на финансиране.

Вие сте първият бизнес партньор, който подписа договор с федерацията, след като Любо Ганев стана президент. Какви са отношенията ви с него?

Професионални и отлични.

Целта ви е да подпомагате много детско-юношеския волейбол. Къде са най-големите му проблеми и къде трябва най-вече да се инвестира?

Както и с мъжките и женските отбори, така и в детско-юношеските, проблемите отново са свързани с недостиг на финансови средства и с лоша инфраструктура – спортни зали, спортно-рехабилитационни центрове.  Разбира се, има изключения, но са прекалено малко.

Кои са най-положителните промени във федерацията след избора на Ганев?

Не съм съвсем запознат с всичко, което се случва във федерацията.  Но това, което ми прави впечатление е, че има желание за работа, има желание за развитие и има дискусии.

Колко дългосрочни са плановете ви във волейбола?

Нямам краен срок.  Докато мога да помагам, ще го правя.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ