Карлос Алкарас е новият принц на Ролан Гарос след епична битка с Александър Зверев, продължила над 4 часа и спечелена от испанеца с  3:2 сета (6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2). 

Това е трета титла от Големия шлем за Алкарас, който вече е шампион на US Open и Уимбълдън. 

Зверев започна срещата с двойна грешка, след което успя да стигне до 40:30, но Алкарас игра добре на мрежата, за да стигне до 40:40, а след това успя и да пробие. Испанецът също започна своя сервис гейм с двойна грешка, което позволи на германецът да стигне до две точки за пробив, реализирайки втората. Алкарас реализира втори пробив в сета в четвъртия гейм, печелейки подаването на съперника си на нула. 


Световният номер три имаше две възможности за пробив, за да поведе с 5:2, но Зверев ги отрази и не допусна да изостава с два пробива. В следващия гейм обаче Алкарас реализира брейк пойнта и поведе с 1:0 сета във финала. 

Втората част започна с труден сервис гейм на испанеца, който се потруди доста да спечели подаването си, след като Зверев имаше три възможности да го пробие. Пробивът за Зверев все пак дойде в петия гейм и той поведе с 3:2 във втория сет. Германецът затвърди брейка, а след това направи още един, за да се доближи на гейм от спечелването на сета. Със сервис гейм, спечелен без да даде точка на съперника си, четвъртият в света Зверев изравни общия резултат в сетовете - 1:1.


В първите пет гейма на третия сет двамата тенисисти печелиха подаванията си без проблем преди да се стигне до шестия, в който Алкарас проби, за да поведе с 4:2. В следващия гейм испанецът изпита доста трудности и отрази три точки за пробив, но в крайна сметка успя да удържи подаването си. Испанецът сервираше за сета, но Зверев успя да върне брейка в деветия гейм, за да намали изоставането си до 4:5. Световният номер 4 затвърди пробива си със сервис гейм на нула, а след това отново проби, за да стигне до сервиране за сета на свой ред. Алкарас стигна до точка за пробив, но не успя да я реализира, а при втория си сетпойнт Зверев поведе с 2:1 сета. 

Испанският тенисистът бързо се пренастрои след загубата на третия сет и започна четвъртия с добър сервис гейм, пробив, затвърждаването му и още един брейк, за да поведе с 4:0. Зверев върна един пробив, за да спечели първия си гейм в мача. След това на корта се появи физиотерапевт за медицински таймаут, за да помогне на Алкарас с проблем в бедрото. Испанецът успокои малко феновете си, след като направи нов пробив, за да поведе с 5:1. След това световният номер 3 отрази три точки за пробив и спечели четвъртия сет. 


В решителния пети сет Алкарас проби за 2:1, след което отново се появи физиотерапевтът на корта. Зверев поведе с 40:0 на сервис на испанеца, който стигна до 40:15, а след това германецът стигна до спор със съдията за отпечатъка на топката, но все пак бе даден отново първи сервис на испанеца. Алкарас отрази и четирите точки за пробив на Саша и поведе с 3:1 гейма след над 10 минути игра в този гейм. В следващия и световният номер 4 отрази точка за пробив, за да се задържи близо до съперника си. Зверев имаше шанс да пробие в шестия гейм, но със сервис-мрежа Алкарас спаси точката. С гейм на нула испанецът реализира втори пробив и стигна до сервис гейм за спечелването на мача. Давайки само точка на опонента си Алкарас затвори сета и мача.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS