Двукратната олимпийска шампиона на 800 метра Кастер Семеня смени спортовете и подписа с женски футболен отбор от Южна Африка.

28-годишната атлетка обжалва решение на Спортния арбитражен съд (КАС), по силата на което Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) получи одобрение на въвеждането за тестостеронен лимит при жените атлети. Заради тази промяна в регулациите южноафриканката няма да може да защитава своята титла на Световното първенство по лека атлетика в Доха, което ще се проведе този месец.

Тя вече се присъедини към базирания в Гаутенг женски отбор на JVW.

Трикратната световна шампионка, която през юли обяви, че няма да защитава титлата си на 800 метра на турнира в Доха, не може да играе за новия си отбор JVW до 2020 година. Тя премина в тима на JVW след затварянето на трансферния прозорец и това е причината да трябва да чака до 2020 година.

„Гледам напред към моето ново пътуване. Аз съм благодарна от любовта и подкрепата, която ми оказаха от отбора“, коментира Семеня пред официалния сайт на клуба.

JVW е формиран през 2013 година от настоящия капитан на националния отбор на ЮАР за жени Джанин ван Вайк.

Семеня не е първият атлет, който се насочва към футбола, след като прекратява кариерата си. След като през 2017 година Юсейн Болт спря с леката атлетика, той се насочи към футбола и бе на проби в норвежкия Стрьомгодсет и австралийския Сентръл Коуст Маринърс, но не успя да подпише договор с нито един от двата отбора.

Семеня също така следва стъпките на своята бивша треньора Мария Мутола, която също се насочи към футбола, след като прекрати кариерата си като лекоатлетка.