Катар изпраща вкупом националите си в Белгия?

dsport.bg

След 2 години Катар ще бъде епицентърът на футбола, посрещайки Световното първенство. Разбира се, държавата е доста богата и се очаква да организира перфектен шампион, в който климатът най-вероятно ще бъде големият казус, с който да се справят. Голямото притеснение на местните футболни ръководители обаче е друго - как ще се представи националният отбор на Катар.

За целта от години управляващото семейство инвестира милиони в развитието на спорта. В основата на стратегия е прочутата академия Aspire, в която тренират многобройни таланти, които получават пълна стипендия. В голяма степен те идват от африканските страни и получават възможност за развитие. То идва със своята цена - идеята е най-талантливите от тях да получат катарско гражданство и да влязат в националния отбор.

Тази концепция вече доведе до първи големи резултати и доскорошното футболно джудже триумфира на шампионата на Азия през 2019-а.

Въпреки това притесненията за Световното първенство са големи, заради което местните ръководители обмислят нов любопитен ход.

Според информация на белгийския всекидневник "La Derniere Heure" Катар планира да прати под "голяма част от националните си играчи" под наем в белгийската Джупилерлига и по-конкретно в отбора на Ойпен.

Идеята е по този начин играчите да съберат опит на най-високо международно ниво - нещо, което не е възможно в местното катарско първенство. Подобен ход би бил възможност поради факта, че Емира на Катар е мажоритарен собственик на Ойпен чрез инвестиционен холдинг.

За подобни планове обаче отрече спортният директор на клуба Жорди Кондом. "Прочетох въпросната статия - глупости". Той допълни, че написаното му напомня за "хората, които още мислят, че Земята не е кръгла."

Чисто правно плановете на катарците могат да се осъществят, тъй като Белгия не използва правилото за ограничение на играчите от държави извън Европейския съюз.

Големият победител във финала на Шампионска лига: Катар

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук