Китайската телевизия свали от ефир Арсенал-Ман Сити заради думи на Йозил

Държавната китайска телевизия CCTV извади от неделната си програма английското дерби между Арсенал и Манчестър Сити, а причината са коментари на на халфа на "топчиите" Месут Йозил.

В социалните медии Йозил публикува мнение, критикуващо отношението в Китай към уйгурите - тюркска етническа група, която обитава предимно северозападната част на многолюдната държава.

От Арсенал се дистанцираха от вижданията на германеца, заявявайки, че "винаги сме били аполитични като организация".

"Global Times" определи коментарите на Йозил като "грешни", а Китайската футболна асоциация каза, че те са "неприемливи" и "нараняващи чувствата" на китайските футболни фенове.

Така вместо да излъчва най-интересният мач в неделя между Арсенал и Сити, телевизията реши да излъчи двубоя между Тотнъм и Уулвърхемптън.

Йозил, който е мюсюлманин, нарече уйгурите "войни, които се съпротивляват на преследването" и критикува както Китай, така и мълчанието на мюсюлманите.

Много десни групи твърдят, че около един милион хора, предимно с уйгурски произход, са задържани без съд в затвори с висока степен на сигурност.

В същото време китайските власти отричат нередно отношение към уйгурите като споделят, че те се образоват в "центрове за професионално обучение" с цел да бъде преборен техният "религиозен екстремизъм".

Това е втори подобен скандал със спортен оттенък в Китай в последните месеци. През октомври Националната баскетболна асоциация претърпя финансови загуби в Китай след коментари на един от клубните шефове, свързани с протестите в Хонг Конг.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още