Клубовете може и да не пуснат зрителите по стадиони и зали

Веско Вълчев Веско Вълчев

Всички спортни и футболни клубове сами могат да вземат решение дали да бъде пусната публика на домакинските им мачове. Вчера Министерството на здравеопазването издаде заповед, според която изначално всички спортни мероприятия трябва да се провеждат без публика. Това е формулирано в точка 19 на заповедта.

Лудогорец ще съдейства на феновете без зелен сертификат за посещение на мача с Брага

В документа обаче е описано и изключението, което се коментира последните няколко дни – зеленият сертификат.

В точка 31 е обяснено, че въведените мерки (една, от които е и недопускането на публика) могат да не се прилагат, ако:

- 100% от персонала, който е зает с организацията на мероприятието, притежава зелен сертификат

- ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателни PCR или антигенни тестове.

Така формулираната заповед означава, че реално ръководителите на футболните и спортните клубове могат да вземат решение да не отварят стадиони и зали, ако не успеят да създадат необходимата организация затова. Така има реална опасност в дадено първенство някои зали и стадиони да бъдат отворени, а други не.

Никъде в заповедта не е упоменато какъв трябва да бъде максимално запълнения капацитет на спортните съоръжения, което значи, че вероятно стадиони и зали могат да използват пълният си капацитет, но само за зрители със зелен сертификат.

Официално: На стадиона само със зелен сертификат

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още