Клубовете осъзнаха ли какво им предстои?

Всички с нетърпение чакаме завръщането на футбола в България. Датата 5 юни или по-скоро уикенда около нея със сигурност се чака със затаен дъх, защото тогава българският фен ще може да види отново своя любим отбор. Да! Само по телевизията, но пак е нещо. До тогава ще "загрява" с мачове в Бундеслигата или някое друго по-непопулярно първенство, което ще започне преди нашето.

Да се върнем обаче в нашата си действителност. До този момент фокусът бе изместен. Къде от неяснотите дали и кога ще започнем отново, дали от ситуацията в Левски или от нещо друго. Времето си тече и ей сега ще дойде сакралната дата. Големият въпрос обаче е дали клубовете и самите футболисти осъзнаха вече какво ги очаква - един сериозен спринт от 5 юни до 17 юли, в който ще оцелеят най-подготвените. 

За подготовка в действителност няма кой знае колко време, а и вероятно няма магьосник треньор, който да върне физическата форма на играчите от средата на март. Оставяме на страна загадката защо БФС избра 5 юни за старт на шампионата независимо, че голяма част от клубовете имаха желание да се стартира на 12 юни. 

Началната и крайната дата са определени, а изготвянето на програмата е един изключително сериозен пъзел, който ще бъде истинско предизвикателство към отговорните за това хора.

Така зададените дати дават точно 13 свободни слота за футбол в популярния цикъл "сряда-събота", в който обаче нашите клубове не са свикнали да играят. Това означава, че се вероятно дните без футбол ще се броят на пръстите, ако не на едната, то на двете ръце. Срещите отново ще са разпръснати по познатата схема "петък-понеделник" и вероятно "вторник-четвъртък".

Мачовете в първата шестица?

Там нещата изглеждат ясни. Отборите ще изиграят основно 7 мача, а Лудогорец ще играе 8, тъй като има отложен с Арда. Три отбора от първата шестица обаче имат да играят Купа на България - Левски, ЦСКА и Локо Пловдив. На финалистите ще се съберат общо 10 мача. Има вариант и за 11 мача. Това ще се случи при положение, че загубилият финала придобие право да играе плейоф за Лига Европа. Всъщност това е максималният брой мачове, които може да изиграе един клуб до края на настоящия шампионат. 
Ясно е, че най-малко мачове се очертават за шестия в класирането. Дали това ще е Берое или Черно море няма значение. Един от тези два клуба ще се задоволи само със 7 мача преди да приключи сезона.

Втората осмица?

Там отборите ще се наложи да поиграят малко повечко. Изключението е за Витоша. "Тигрите" могат да изпаднат математически още след първия редовен кръг, ако загубят от ЦСКА, а Дунав победи Арда. Дори това да не се случи ще стане скоро, а Витоша ще е отборът, който ще изиграе цифром и словом само 5 мача до края на сезона.

За останалите от осмицата програмата е малко по-сложна. 5-те мача са сигурни - 2 редовен сезон и 3 в двете оформени групи. Първият и вторият в двете групи играят по един полуфинал и един финал за 7-мото място, а един отбор отива да се бори за Европа. Това означава между 6 и 8 мача.

Повече мачове се падат за отборите, които ще се борят за оцеляване. Освен 5-те сигурни двубоя те ще влязат и в още една последна група. По регламента от тази година след първите групи във втората осмица един тим изпада със сигурност - отборът с най-малко точки и шансът това да е Витоша е 99%. Другите три отбора, които останат на 3-то и 4-то място в групите, правят нова група от три тима с нумирани точки, играят по системата всеки срещу всеки в един мач. Най-добрият оцелява, а другите два играят баражи срещу Септември и Монтана. Така на тези тимове ще се съберат по 8 мача преди да разберат дали остават или не в елита.

Изводът

Всъщност може да се окаже, че за някои тимове оставащите мачове ще се превърнат в прекрасна подготовка за новия шампионат, а други ще бъдат притиснати от нуждата от задължителни резултати в много мачове за кратко време. Както вече стана дума двубоите варират от 5 до 11, но тези граници могат да бъдат достигнати от по един отбор. Масово тимовете ще изиграят по 6-8 мача. Малко или много е това времето ще покаже и зависи най-вече от подготовката.

Как ще се подготвят отборите?

Преди няколко дни тимовете започнаха официални тренировки. По предписание до утре трябва да тренират по 4-ки и 5-ци, а от сряда може групите да станат до 11 човека, но с дистанция от минимум 5 метра между тях. Така официално нормалните тренировки могат да стартират на 27 май. До тогава уж са забранени. 

Така от 27 май са позволени и официалните контролни срещи и тук идва решението на треньорите. Ще има ли време за две контроли и въобще ще има ли контроли? Изборът обаче е изключително ограничен, защото приятелските мачове са възможно само между тимовете от Първа лига, други просто не тренират. Със сигурност при избора на съперник ще се гледат няколко неща - пътуването и близък мач между двата отбора, както и генералните взаимотношения между клубовете. Dsport се постара да предложи предложим една примерна програма за първите, а може да се окаже и единствените контроли на тимовете преди подновяване на първенството, която горе-долу отговаря на посочените критерии:

Лудогорец - Дунав
Етър - Черно море
Арда - Берое
Локомотив Пловдив - Славия
Ботев Пловдив - Царско село
Левски - Витоша
ЦСКА - Ботев Враца

Със сигурност клубовете вече са направили сондажи за евентуални проверки, но се чака обявяване на програмата, защото от ключово значение може да се окаже разпределението на мачовете в първия редовен кръг.

Епидемиологичните мерки

Да! Не трябва да забравяме и този момент, който ще е новата част от футбола не само в България, а и по света. Какви ще бъдат предстои да разберем. Знае се, че ще следваме немския модел, а до колко ще успеем да го приложим в българската футболна действителност е друга тема, но не е за подценяване. Най-радващото е, че за момента няма бум на заразени футболисти или хора от клубовете. 2-ма с положителни проби от 500 теста на пръв поглед звучи добре. Дано тендецията се запази и все пак видим реалне футболни мачове в България - има-няма след 15 дни.
 

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още