Клубовете от Висшата лига взеха важното решение, като гласуваха против премахването на системата ВАР.

Уулвърхемптън, който бе потърпевш от няколко спорни решения през изминалия сезон, които бяха проверени с ВАР, предложи да бъде премахната системата, тъй като тя „подкопава стойността на марката на Висшата лига".

Но на годишното общо събрание на клубовете от Висшата лига в четвъртък предложението на Уулвс беше отхвърлено.

Според информацията на Sky Sports, единственият клуб, който е гласувал „За“ премахването на ВАР, е бил именно Уулвърхемптън, който е внесъл предложението.

Смята се, че ръководството на Уулвс е било категорични, дори ден преди годишното общо събрание на Висшата лига в Харогейт в четвъртък, че искат да се проведе гласуване, въпреки че очакваха тежко поражение. Всички останали 19 клуба гласуваха ВАР да продължи да се използва с определени критерии за подобряване.

Клубовете приеха и 6 точки, с които да подобрят работата на ВАР през новия сезон:

  1. Поддържане на висок праг за намеса на ВАР, за да се осигури по-голяма последователност и по-малко прекъсвания на хода на играта.
  2. Намаляване на забавянето на играта, основно чрез въвеждането на полуавтоматизирана технология за засада (SAOT) и поддържан висок праг за намеса на VAR.
  3. Подобряване на изживяването на феновете чрез намаляване на закъсненията, съобщения на стадиона от реферите след промяна на решението след VAR и, където е възможно, подобрено предлагане на повторения на голям екран.
  4. Работа с PGMOL по прилагането на по-стабилно VAR обучение за подобряване на последователността, включително акцент върху скоростта на процеса, като същевременно се запазва точността.
  5. Повишаване на прозрачността и комуникацията около ВАР - включително разширени комуникации от Центъра за мачове на Висшата лига и при излъчването на двубоите по телевизията.
  6. Предоставяне на комуникационна кампания за ВАР за фенове и заинтересовани страни, която ще се стреми да изясни допълнително ролята на ВАР в играта на участниците и поддръжниците.

Манчестър Сити постави в шах Висшата лига и иска да промени финансовите й правила

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS