Кметът на Пазарджик: Твърдо заставам зад ДЮШ на Хебър, всички искаме клубът да го има

dsport.bg

Кметът на Пазарджик Петър Куленски излезе с обширна позиция около събитията в Хебър. Той заяви, че застава зад треньорите и детско-юношеската школа на клуба, като обеща, че ще има финансиране, което обаче ще бъде само за школата, но при строга отчетност.

Школата на Хебър спира да функционира

Куленски коментира и депозираните оставки от страна на Управителния съвет на Хебър, заявявайки: „когато е свалено доверието от теб на всички инстанции, подаваш оставка“. Той обаче отбеляза, че „кметът няма никакъв легален прерогатив да приеме тези оставки и те го знаят много добре“, обръщайки се към членовете на УС на Хебър.

Всички членове на Управителния съвет на Хебър депозираха оставките си

Ето цялата позиция на кмета на Пазарджик – Петър Куленски, без редакторска намеса:

„Случващото се във ФК Хебър е показателно за това как дълго време един град е оперирал под феодален строй, съответно поведението на ръководството показва именно това. Когато е свалено доверието от теб на всички инстанции, подаваш оставка. Не се стремиш да извърташ факти и да пренасочваш вина, при все че балонът се е спукал дори още по времето на бившия вече кмет. И не казваш, че оставките ти са на масата, стига кметът да ги поиска, а си подаваш оставките.

Кметът няма никакъв легален прерогатив да приеме тези оставки и те го знаят много добре. Това, че досега са свикнали на феодален строй и продължават да оперират под такъв, показва тежка зависимост, която е видима вече за всички. Всички нормални хора искаме клубът да продължи да съществува, както го е правил повече от столетие. Но нито един лев на данъкоплатците няма да отива повече по места, в които потъват в нечии джобове, но не и там, където са нужни.

Това ще предприеме Община Пазарджик в подкрепа на ДЮШ на Хебър, защото, както съм заявявал нееднократно, подкрепата от страна на общината ще отива за деца и условия за тях. Няма повече да се налива публичен ресурс в бездънни ями, които не действат на пазарен принцип, докато всички останали го правят.

Чрез промяна на Наредбата за условия, реда и критериите за финансово подпомагане на спортните дейности в Община Пазарджик, която ще гласуваме на Общински съвет на 29ти Февруари, ще създадем възможността законосъобразно и прозрачно да подпомагаме ДЮШ. Средствата ще подлежат на строг контрол от страна на Общината и държавните органи. Така ще бъдем сигурни, че всеки лев, отпускан някога за деца, техните треньори и базата им, отиват и остават ПРИ децата. Никой повече няма да може да използва деца като предлог за взимане на средства, които не отиват при тях. Не може при такива фантастични средства, отделяни години наред, родителите да бъдат търсени за допълнителни средства дори за футболни топки.

Стартирана е процедура след подаден сигнал към „Жилфонд“ във връзка с неработещи осветителни тела на едно от помощните игрища, на които тренират децата вечерно време. Съвсем скоро те ще бъдат подменени с нови, енергоспестяващи такива. Моментално ремонтирахме и таймерите на осветлението, които не са функционирали досега.

Екипът ми работи активно и за намирането на спонсори, които да подкрепят клуба. Срещаме обаче при всеки един потенциален такъв един и същи коментар: няма как сериозен спонсор да дойде в дългосрочна подкрепа на футболен клуб, ако средствата са поставени под риск да не отиват там, където са нужни. За да започне клубът да оперира на пазарен принцип, както следва, той трябва да изсветли дейността си, особено когато иска да получава средства и от институция като Община Пазарджик, която оперира със средства на данъкоплатците.

Твърдо заставам зад треньорите на ДЮШ, част от които все още не са получили възнаграждения далеч преди встъпването ми в длъжност, а именно – октомври 2023-та. Осигуровки не са били покривани от ръководството на клуба от април 2023-та година. Все повече факти за порочни практики на управлението на клуба излизат наяве и все повече ръководството търси начини да извърта конкретно зададени въпроси и търсена информация. На нелепите твърдения, че ни е била предоставена цялата счетоводна информация ще споделя, че ни бяха предоставени случайни документи, но не и конкретно поискан и пълен отчет, и цялата налична документация. На отправени писмени въпроси се отговаря само на два-три от тях, без да се предоставя нищо конкретно. С увъртане, умишлено бавене, липса на отговори, нежелание да се отговори пряко и в конкретика и постоянно изменяща се информация пред различните замесени страни аз нямам никакво доверие на това, което казва и какво прави ръководството на клуба. Крайно време е гражданите на Пазарджик да осъзнаят, че подходите на миналото остават в миналото. Общината ще бъде партньор само тогава, когато от другата страна има партньор, на когото може да разчита – такъв с чист имидж, с прозрачни и ясни операции и работещ първо за обществената полза.

Община Пазарджик вече работи по нов, открит начин, в постоянен диалог с гражданите. Крайно време е това да се осъзнае и да се спрат опитите да се забавя неизбежното. Пазарджик повече никога няма да се върне в окови, независимо в кой аспект на обществения живот. Заставам категорично зад това!“.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ