Когато чичо Митко говори, всички трябва да мълчат

Веско Вълчев Веско Вълчев

Легендата Димитър Пенев представи във вторник вечер своята автобиография. Книга, която със сигурност трябва да бъде прочетена, защото вероятно крие наистина интересни моменти от дългата футболна и треньорска кариера на "червената" емблема. Всъщност Димитър Пенев е човек, когото футболните фенове харесват и обичат и то не само тези на ЦСКА, а и на вечния съперник Левски и на другите български клубове. Един от малкото, върху които не се излива фенска злоба. По принцип, когато чичо Митко говори, футболните хора само трябва да мълчат, да го слушат и да попиват. Във всяка една негова реплика, колкото и да изглежда странна, има не малко истина и мъдрост.

След представянето на автобиографита си, Пенев даде традиционното интервю пред журналистите. Естествено нямаше как да не бъде попитан за случая "Кирил Десподов", който подпали "червена" България в последните два дни. Може би всички очакваха Пенев да се включи в колективния залп срещу Десподов, да го заклейми, да му покаже червен картон или нещо подобно. Да, да, ама не! "Ако ЦСКА играе добре и започнем да бележим повече голове, ще намалят негативните мисли. Това са лични отношения. Симпатиите със сигурност ще намалят, но след някой мач пак ще го харесат. Аз продължавам да подкрепям Кирил Десподов. Не може да се отказваме от футболисти, които имат добри качества, национални състезатели. Това са неща, които са вътрешни между президенти, треньори, специалисти", каза Димитър Пенев.

Вероятно това изказване не се е харесало на мнозина. Вероятно очакванията са били Пенев да сложи големия "Х" върху името на Кирил Десподов и да напише епилога в края на един ден подчинен на колективно медийното и фенското сриване на футболиста. Всеки си е прав за себе си. Всички хора са свободни да мислят, да говорят и да чувстват свободно. Всеки може да изразява мнение, емоции... къде в социалните мрежи, къде на улицата или в медиите, за тези, които имат възможност да го направят.

Кирил Десподов взе своето решение. Решение, което в понеделник вечер обърна фокуса на "червената" общност, която вместо да се зарадва на два наглед чудесни трансфера, трябваше да изразява негативни емоции. Вероятно много хора се почувстваха предадени и напълно ги разбирам. Вероятно преди години така са се чувствали и феновете на Левски с преминаването на Божидар Искренов в ЦСКА, но тогава просто е нямало Facebook.

Далеч съм от мисълта да се превръщам в адвокат на Десподов. Той има глава на раменете си, също така не една и две трески за дялане. Вероятно с годините ще се очука и ще промени отношението си в някои аспекти. Той ясно трябва да разбере, че футболът не е само 90-те минути на терена в спортно-технически аспект, а има много тънки детайли.

Положението, в което изпадна, може да се окаже съдбоносно за него и най-вече за дооформяне на характера му. Ако успее да изплува от морето на негативните емоции, ще стане истинско "куче" и вероятно трудно нещо ще може да го събори за в бъдеще.

Вече се намираме във втория ден от обявяването на трансфера. Вероятно първите яростни мисли на "червените" фенове са отминали и те са започнали да си задават логичния въпрос "Защо ЦСКА не направи опит да си върне Десподов?". На всички бе ясно, че Каляри търси възможност за преотстъпване на българския национал. На всички бе ясно, че опциите пред Десподов са няколко и то не чак толкова по-добри от ЦСКА. Сетиха ли се от ЦСКА за опцията "Десподов"? Ако са се сетили, започнаха ли преговори? Питаха ли за цена, възможности и опции? А дали Каляри въобще иска да води преговори с ЦСКА? Въпроси, на които само шефовете на "червените" могат да дадат отговор, а е много вероятно скоро да бъдат попитани за това.

Тази година ЦСКА показва, че иска най-после да влезе сериозно в битката с Лудогорец за шампионската титла. Показва го със селекцията, а и не само. "Червените" вероятно изпуснаха момент, с който да генерират спортно-технически, а и морални позитиви от едно завръщане на нападателя.

Всъщност изборът на Кирил Десподов изглежда логичен. Един от най-добрите български футболисти избра да играе в най-добрия отбор в България от последното десетилетие. Отбор, който до края на 2020 година ще е изиграл 99 мача в Европа. Отбор, който 9 поредни пъти стана шампион и гони десета титла.

Да! От другата страна на везната са моралните и емоционални избори. Изборът, който първоначално те е накарал да направиш всичко възможно да се превърнеш в любимец на един клуб, а после преминаваш в един от най-големите му врагове. Избор, който са правили десетки, дори стотици футболисти във футболната история и земята не е спряла да се върти.

В следващата година ясно ще си проличи коя страна на везната ще натежи повече. Кирил Десподов трябва да е наясно, че в Лудогорец няма да получи нищо даром, въпреки решението си да се премести в Разград, с което шампионите удариха по ЦСКА. Той няма гарантирано титулярно място, а трябва да си го заслужи.

Преди това обаче има важна задача - да помогне на България в битката за класиране на Европейско първенство. Честно казано в момента няма по-точен човек от Георги Дерменджиев, който може да прецени дали това кълбо от негативна енергия ще зареди допълнително или ще смачка Кирил Десподов. Скоро ще го разберем - мачът наближава.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още