На 12 юни 2021 г. на стадион Паркен в Копенхаген феновете бяха дошли (доколкото позволяват протоколите за COVID-19) готови да гледат как техният национален отбор е домакин на международен турнир за първи път. След равностойни първи 43 минути срещу Финландия, треньорите вероятно подготвяха разборите си на полувремето, когато се случи изключително неприятен инцидент.

Кристиан Ериксен, едно от звездните имена на отбора на Дания, загуби съзнание и се срина на терена. Докато полузащитникът лежеше неподвижно на терена, на повечето хора около него бързо им стана ясно, че нещо не е наред.

Тъй като всички все още бяха шокирани, Симон Кяер беше сред първите, които реагираха. Бранителят спринтира почти по цялата дължина на терена, за да обърне съотборника си на една страна, за да осигури преминаването на въздух в тялото му.

Това бързо мислене и действие от страна на Кяер по-късно беше определено като действието, което спаси живота на Ериксен.

Когато сърцето на Ериксен спря

Датските лекари, които случайно са братя, Андерс и Мортен Бойсен, потвърдиха, че докато стигнат до мястото, където е Ериксен, сърцето му „вече е било спряло“.

Докато лекарите извадят дефибрилатора, за да се опитат да съживят Ериксен, Кяер насочи съотборниците си и заедно образуваха защитна бариера около своя съотборник.

По това време никой, който гледаше у дома или на стадиона, не знаеше точно какво се случва, но един бърз поглед към играчите беше обяснителен.

Футболистите може и да са показали изключителна смелост, за да защитят личното пространство на своя съотборник, но лицата им издаваха през какво преминават.

Ситуацията беше толкова ужасна, че дори финландските играчи бяха шокирани. Това вече не беше въпрос на отборност - това беше хуманитарен проблем, тъй като долу на терена имаше човешко същество, което се бореше за живота си.

Лидерските качества на Симон Кяер

Кяер за кратко разби редиците на съотборниците си и се втурна край терена, за да се присъедини към вратаря Каспер Шмайхел, който утешаваше съпругата на Ериксен, Сабрина. Психическото мъчение, през което трябва да е преминала, докато е гледала как медиците се грижат за съпруга й, не е нещо, което бихте пожелали на никого.

Бурният стадион „Паркен“, какъвто беше в началото, сега беше затихнал, докато феновете гледаха замислено за някакво движение от изградения щит.

14 минути по-късно движението дойде, когато Ериксен беше качен на носилка и откаран в близката болница, но все още нямаше информация какво се е случило.

По-късно се появиха снимки на датския футболист с широко отворени очи на носилката, като селекционерът на отбора Каспер Хюлманд също потвърди, че полузащитникът е говорил с него, преди да се отправи към болницата.

Датската ФА потвърди около 30 минути по-късно, след като Ериксен напусна стадиона, че той е жив и отговаря на лечението.

Невероятното представяне на Дания на Евро 2020

Прекратеният мач беше подновен няколко минути по-късно. За голямо разочарование на датските фенове, Финландия спечели мача след гол на Йоел Похянпало, но никой не се интересуваше от резултата, тъй като всички очакваха допълнителна актуална информация от болницата, където бе настанен Кристиан Ериксен.

Въпреки неуспеха, Каспер Хюлманд след това стимулира отбора си за епичен обрат, тъй като Дания достигна до полуфиналите, преди да загуби от Англия. От загубата на техния звезден играч по такъв начин до загубата на първия мач на Европейското първенство до страхотния обрат и достигането до последните четири отбора на такова състезание беше меко казано величествено.

Обратно в болницата, Ериксен, тогава в Интер, претърпя успешна операция, при която му беше поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD). Шест дни по-късно го изписаха.

Завръщането на Кристиан Ериксен

Историята за колапса и последвалото бързо възстановяване беше смразяваща, след това стопляща сърцето, както и завръщането му във футбола. Италианската лига не позволява на играчи да играят с ICD и по този начин той напусна Интер по взаимно съгласие.

Все още решен да играе футбол на най-високо ниво, Ериксен се присъедини към бившия си клуб, Одензе, с тренировъчни цели, за да подобри своята физическа форма. През януари 2022 г., шест месеца след колапса му, той се присъедини към английския Брентфорд със свободен трансфер.

259 дни след загубата на съзнание на „Паркен“, датчанинът изигра първия си мач в лига срещу Нюкасъл Юнайтед.

"По това време исках да спра с футбола. Очевидно, когато казват, че имаш сърдечен удар и много неща ще се случат, имаш ICD и т.н. Но по това време също знаех, че ако мога да играя футбол, исках да се върна, но исках да го направя по възможно безопасен начин."

Кяер и медицинският екип спечелиха наградата на президента на УЕФА за ролята си в спасяването на живота на Ериксен, докато бившият играч на Тотнъм Хотспър спечели наградата Laureus за завръщане на годината през 2023 г.

Най-големият урок, който полузащитникът на Манчестър Юнайтед научи, беше, че в живота има нещо повече от футбол.

"Вероятно съм разбрал, че футболът е живот, но не е толкова важен. Няма много други неща, които да са по-важни в живота освен футбола."

Дания на Евро 2024

Той се възстанови, за да играе за Дания на Световното първенство през 2022 г. Ериксен сега е част от отбора на Каспер Хюлманд за Евро 2024 в Германия и ще се надява да изведе Дания до финала на континентално първенство.

Дания играе със Словения, Сърбия и Англия в група С.

Ериксен: Не съм забравил какво се случи преди три години, но това не ме спира

Селекционерът на Словения: С правилен характер можем да постигнем успех

Хюлманд: Дания е фаворит срещу Словения, но трябва да внимаваме с Шешко

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS