Сникърсите са предпочитана мъжка обувка и в това няма нищо чудно - те са удобни, елегантни и тренди. Всичко това, допълнено с дизайн, който им позволява да са перфектното допълнение за всеки стил на обличане, прави този тип обувки желано попълнение в гардероба. Ако търсите най-подходящите модели за себе си, обърнете внимание на съветите за избора на 2023.

Какво трябва да знаем за мъжките сникърси

Глобални гиганти, включително Nike и Adidas, се стремят към налагане  на мъжките сникърси, борейки се за надмощие чрез лансиране на нови технологии, модерни материали и все по-иновативни подходи към дизайна. Но напоследък луксозните модни къщи също се намесиха, печелейки от апетита на широката публика да има най-новия модел, независимо от цената.

За кратко време маратонките се превърнаха от по-бюджетния, но и по-малко предпочитан братовчед на кожените обувки, в желана и търсена обувка. Докато преди те обикновено бяха предназначени за конкретен спорт – баскетбол, лека атлетика или тенис, сега се носят предимно за свободното време, замествайки „подходящите“ модели за офиса, клуба, ресторанта и ежедневнието.

Приемането на маратонките в по-широкия луксозен пейзаж означава, че сега те са толкова подвластни на тенденциите, колкото всеки друг елемент на мъжкото облекло. От възхода на туристическите маратонки до нов поглед върху минимализма, това са тенденциите при мъжките маратонки, които трябва да знаете за 2023 г.

Кои са типовете мъжки сникърси?

  • Хибридни модели на туристически обувки

Традиционно туристически обувки са били масивни кожени модели, които предлагат много опора на глезена и здрава защита от атмосферните влияния. Тежки и здрави, често се оказваха неразрушими по планинските пътеки.

В последно време обаче новите, много по-еластични и олекотени версии превземат подиумите. Те могат да предложат по-слаба защита на глезена и да не са толкова масивни и здрави, но компенсират с повече комфорт. Напоследък станаха особено популярни сред хип-хоп средите, благодарение на футуристичния си дизайн и използването на иновативни материали.

Функционални преди всичко, маратонките за туризъм често се правят с Gore-Tex и разполагат с ултра леки гумени Vibram подметки, които предлагат много сцепление при всякакви условия. Когато оформяте стила си, опитайте се да допълните тяхната привлекателност, като ги комбинирате с други външни и полезни елементи като карго панталони, фланелени ризи и поларени якета.

  • Минимализъм

Минималистичните маратонки са изборът по подразбиране от години. Популяризирани от телевизия и реклами, те първоначално са предназначени да преодолеят разликата между ежедневните модели и тези, предназначени за спорт. Това означава, че качеството вече е повишено  - сега минималистичните маратонки са ръчно шити, направени от красива мека кожа и дори имат метални нишки в подметките – нещо, което обикновено е запазено за здравите оксфордски обувки. 

  • Устойчиви маратонки

Добрата новина - много марки работят върху производството на по-екологични маратонки от известно време. Това е правилно, като се има предвид, че всяка година се произвеждат над 23 милиарда чифта обувки, много от които отиват на боклука. А те са с трудни за рециклиране материали, включително синтетичен каучук, найлон и  пластмаси.

Ето защо съществуват марки като Veja, Everlane, Allbirds и Pangaia – те се стремят да подобрят начина, по който пазаруваме, като предоставят устойчиви алтернативи на често използваните дизайни. И това помага на маратонките им да са едни от най-добре изглеждащите на пазара. Не след дълго всяка марка ще трябва да последва тези пионери, които често използват органичен памук, рециклиран каучук и повторно използвани пластмасови бутилки, за да създават своите линии.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS