Финалите през 2023 г. на американската Националната баскетболна асоциация и на футболната Шампионската лига в Европа бяха исторически събития, но по различен начин, пише Darik Business Review. На 12 юни баскетболното състезание увенча с короната отбор от малък град, който никога преди това не е печелил шампионата - Денвър Нъгетс, които победиха претендентите от Маями Хийт.  

Междувременно финалът на Шампионската лига на УЕФА, който се проведе на 10 юни, включваше британския хегемон Манчестър Сити, който победи италианския Интер - отбор с много по-скромни финансови възможности. 

Европейските и британските футболни лиги обикновено позволяват на отборите да харчат колкото искат за играчи, стига разходите им да не надвишават драстично техните приходи. По-успешните отбори печелят повече пари и следователно имат повече средства, които да пръскат за звездни играч. Това води и до повече успехи на терена.

В седмицата преди триумфа си в Шампионската лига, Манчестър Сити грабна купата на Англия, побеждавайки Манчестър Юнайтед - друг отбор с "дълбоки джобове". Ман Юнайтед и Ман Сити спечелиха 20 от последните 31 титли на Английската Висша лига. 

Шампионската лига (и нейният предшественик Купата на европейските шампиони) е печелена от Реал Мадрид и Милан, вечният съперник на Интер, 21 от 68 пъти.

От другата страна на Атлантическия океан най-доходоносното състезание в света на спорта, Националната футболна лига НФЛ (шампионатът по американски футбол) има твърдо ограничение на заплатите, което води до повече равенство между отборите. Първите два отбора са печелили само 12 от 56 финала на Супербоул. 

Наказанието за нарушаване на текущата граница на заплатите в НБА от 124 милиона долара беше увеличено през 2011 г. и отново тази година в споразумение за споделяне на приходите, договорено между синдиката на играчите и собствениците. 

Подобни споразумения имат за цел да предотвратят създаването на  "суперотбори“ и, поне засега, изглежда, че работят. Данните от НБА показват, че до плейофите на лигата в новата история са достигали по-широк набор от отбори. През петте години до 2023 г. 29 от 30-те отбора на НБА са достигнаха до фазата на елиминациите на лигата поне веднъж. Шарлът Хорнетс е единственото изключение. Това не се е случвало от петте години до 2008 година насам.

Този американски спортен "социализъм" води до по-конкурентни състезания от тези в Европа, където "богатите" печелят всичко. 

Но дали ако една лига е по-конкурентна, то това непременно я право по-добър бизнес? 

Тук доказателствата са смесени. От една страна, непредвидимостта може да предизвика интерес. Защо да гледате, когато знаете кой ще спечели? Възможността за успех на аутсайдера може да помогне на малките отбори да развият своята база от фенове. 

От друга страна, хората обичат победителите. В НБА, например, сезоните, в които са доминирали отбори с големи имена като Бостън Селтикс, са били едни от най-печелившите. През 2022 г., когато финалът изправи Селтикс срещу Голдън Стейт Уориърс от Сан Франциско лигата събра рекордни приходи от 10 милиарда долара.

Най-високо платените спортисти в света през 2023 г.

Има и още една структурна разлика между американския и европейския спорт, която е свързана с техния бизнес потенциал. За разлика от европейския футбол, например, където отборите могат да бъдат "промотирани" или да "изпадат" в различни нива на лигите, американските спортове са по-скоро "фиксирани" – няма начин новите отбори да се присъединят към топ турнирите. 

В Европа, ако се вземат предвид всички нива на водещите шампионати, има повече от 1000 клуба, които се надяват някой ден да се състезават в Шампионската лига. В НБА те са 30, а в НФЛ - 32, което създава много по-концентрирани пазари. А концентрацията води до богатство. 

Това обяснява защо заплахата от "отцепване" от Шампионската лига на няколко елитни отбора от европейския футбол предизвика такъв смут и дори се стигна до заплахи за санкции.

Миналата година приходите на НФЛ достигнаха 19 милиарда долара - почти три пъти повече от английската Висша лига, която вероятно може да се похвали с повече фенове по света от всички американски спортове взети заедно. В резултат на това американските отбори, които участват в турнира, получават по-високи оценки. 

През последното десетилетие средностатистическата стойност на отборите от NFL и NBA е нараснала съответно с 300% и 600%, в сравнение с ръст от 170% за американските борсови индекси. 

Отборите, които харчат най-много за заплати във Висшата лига

Но, в края на краищата, именно желанието да се жертват печалбите в името на масовата гледаемост, е една от характеристиките на европейския спорт. 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS