Един от коментаторите на BBC за сблъсъка между България и Англия довечера, Иън Денис, даде специално интервю за Дарик радио и dsport.bg, в което споделя очакванията си за двубоя, както и мнението си на тема „расистките скандали“.

„Англия ще опита да се съвземе, след като загуби от Чехия. Представянето ни в Прага беше разочароващо, резултатът също. Затова си мисля, че отборът ни ще бъде решен да спечели трите точки в България. Всъщност, когато в петък пристигнахме в Прага, имайки предвид че английският тим вече доста убедително беше победил Чехия, също както и България, всеки казваше: „О, Англия ще спечели, Англия ще спечели.“, но в действителност загуби. Затова смятам, че днес английските футболисти ще искат просто да бъдат съсредоточени, да се концентрират около стигането до победата, без да приемат нищо за даденост“, започна Денис.

„Иначе, посетихме и пресконференцията на България. Изненадах се от това, което българският треньор каза – че наскоро не е имало расистки проблеми. Защото очевидно е имало такива през юни. Знаем за ситуации с два български отбора, играли в Лига Европа. Сещам се и за случая с мача на България срещу Косово, където група от запалянковци… Ами, очевидно знаем историята с Косово. Като скандирането тогава фактически не е било расистко. Чувал съм за двубой между България и Англия през 2011-та, когато е имало расистки възгласи срещу двама английски играчи – Ашли Коул и Ашли Йънг. Оттогава обаче българският футболен съюз е работил много, стареейки се да подобри нещата – чрез образователни семинари например, а дори сега зад нас можем да видим доста пана против расизма. Имам информация, че тогава е бил последният път, в който е имало скандиране на расова основа, свързано с България“, продължи коментаторът на BBC.

„Нещо повече, казаха ми, че във FARE доклада на UEFA за първите 6 месеца на тази година има записани 3 случая, включващи България, както и 25 в Англия. Така че има проблем на Острова, който трябва да бъде решен, преди някой да посочва с пръст други места. Расисткият тормоз започва да нараства. Сега в Англия този проблем се разрешава, опитваме се да го прекратим. Затова вероятно в момента за расизъм са говори повече на Острова, отколкото в България“, завърши Иън Денис пред Георги Атанасов от Дарик радио и dsport.bg.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS