Конгрес на БФС през март..., но догодина

Веско Вълчев Веско Вълчев

Извънреден конгрес на БФС почти сигурно няма да има, а сегашното ръководството на футболната централа вероятно ще управлява до началото на 2022 година, когато е редовния конгрес на БФС. Вече повече от година временното ръководство на футболната централа управлява след оставката на Борислав Михайлов. Пандемията с COVID-19 попречи за провеждането на форума в средата на 2020-а година, а въвеждането на извънредно положение в края на годината провали и предварително планувата дата в началото на декември.

Очакванията бяха, че конгресът може да бъде организиран през месец март, но на този етап няма подобни индикации. В четвъртък ще се събере Изпълком на БФС, но според информация на dsport темата „Конгрес“ не попада в дневния ред. Това означава, че при всички положения няма да бъдат предприети стъпки за неговото организиране. На практика това изглежда логично, тъй като все още обстановката в страната, свързана с коронавируса, е доста несигурна и не е ясно дали подобни форуми въобще ще бъдат позволени от правителството в следващите няколко месеца.

С течение на времето подобен извънреден конгрес изглежда безсмислен, тъй като реално новият президент и Изпълком на БФС ще има възможност да управлява по-малко от година и ще трябва да участва в нов избор на редовен конгрес.

От финансова гледна точка провеждането на два конгреса в рамките на по-малко от 12 месеца също изглежда доста нерентабилно, тъй като разходите за организацията му са около 500 хил. лева.

Все пак съществува опция хем да се проведе конгрес по-рано, хем да бъде избрано ръководство, което ще получи пълен мандат на управление. Тази опция обаче минава през сериозна юридическа намеса, преглед и евентуална промяна на нормативните документи, за да може извънредният конгрес да избере легитимно ръководство с пълен мандат.

Това едва ли обаче ще се случи, тъй като една част от сегашното ръководство на футболната централа няма доброто желание това нещо да се осъществи, тъй като сегашното положение е изключително удобно за тях.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ