Конните състезания в Сингапур: Край на една 180-годишна история

dsport.bg

Над 180-годишната история на конните надбягвания в Сингапур е на път да приключи. Единственият хиподрум в малката азиатска държава - Singapore Turf Club, ще проведе последното си състезание догодина, съобщава BBC. 

Правителството на страната ще си върне мястото от 120 хектара, което ще се използва за обществено и частно жилищно строителство.

На хиподрума в Сингапур се провеждаше специално събитие, кръстено на покойната британска кралица Елизабет II, която беше запален състезател и развъдчик на състезателни коне.

Британската кралица присъстваше на първото издание на трофея по време на посещението си в Сингапур през 1972 г. Тя посети надпреварата за втори път през 2006 г.

„Конните надбягвания имат дълга и забележителна история в Сингапур. Тъй като състезанията продължават до 100-ата Голяма златна купа на Сингапур на 5 октомври 2024 г., клубът ще продължи да гарантира спортсменството, безопасността и почтеността на всяко състезание“, се казва в официалното изявление на Singapore Turf Club.

Конните спортове навлизат в Сингапур през 1842 г., когато шотландският търговец Уилям Хенри Маклеод Рийд и още няколко ентусиасти основават Сингапурския спортен клуб.

Те превръщат парче блатиста земя в центъра на Сингапур в хиподрум. През 1924 г. мястото е преименувано на Singapore Turf Club.

Конните надбягвания се оказват популярни не само сред европейците, но и сред богатите малайзийски и китайски състезатели, които започват да посещават събитията на местния клуб.

През 1933 г., с нарастването на популярността на конните надбягвания, хуподрумът е преместен на по-голям терен в Букит Тимах в западната част на острова. 

През март 2000 г. Singapore Turf Club се премества на сегашното си място в северния район Кранджи. Състезателната писта, която е на стойност 370 милиона долара,има пететажна трибуна с капацитет за 30 000 зрители.

Посещаемостта на конните надбягвания през последното десетилетие обаче намалява. Правителството на страната обяви, че земята ще бъде преустроена за обществени и частни жилища, за да отговори на бъдещите нужди на населението.

„Сингапур е град-държава с ограничена земя. Правителството непрекъснато преразглежда своите планове за земеползване, за да отговори на днешните нужди, като същевременно гарантира, че има достатъчно земя за бъдещите поколения“, се посочва в официалното изявление на държавата.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още