Президентът на Аржентина Алберто Фернандес потвърди, че в случай, че Колумбия не може да бъде домакин на Копа Америка поради социалните протести на нейна територия, страната му може да помисли да приеме изцяло турнира, стига да се спазват здравните мерки срещу COVID-19.

„Ако се съобразяват всички протоколи, ние сме готови да организираме сами турнира“, каза аржентинският президент в изявление пред радио „10“.

Копа Америка, която трябваше да се проведе през 2020 година, беше отложена за тази и трябва да се състои между 13 юни и 10 юли в Колумбия и Аржентина.

Но протестите, които Колумбия преживява повече от две седмици, заплашват провеждането на турнира.

Колумбийското правителство настоява, че въпреки всичко страната ще бъде домакин на Копа Америка. През последните седмици се проведе дебат за възможните алтернативи, включително Аржентина да организира сама турнира.

„Ако КОНМЕБОЛ може да гарантира спазването на протоколите, ние сме готови да организираме турнира. Един от най-сериозните проблеми са щамовете, които идват от други страни“, заяви Фернандес.

В момента Аржентина преживява втората си вълна от коронавирус, с рекорд на инфекции и ежедневни смъртни случаи, а в понеделник Ривър Плейт потвърди още шест случая в отбора, които трябва да се прибавят към десетте вече съобщени в събота, така че само няколко играчи са на разположение на отбора за мача срещу Индепендиенте Санта Фе в Копа Либертадорес.

„Това, което се случи с Ривър тези дни, показва какво може обективно да се случи и на Копа Америка. В състава е достатъчен един заразен, за да бъдат заразени всички останали. Трябва да се опитаме да гарантираме протоколите, които правят провеждането на Копа Америка възможно“, каза още Фернандес.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS