"Кориере" отказа да се извини: Знаете ли кого наричате расист?

Емил Евтимов Емил Евтимов

Италианският спортен всекидневник "Кориере дело Спорт" се хвърли в яростна защита след огромния расистки скандал, който предизвика тяхното заглавие "Черен петък" с Ромелу Лукаку и Крис Смолинг на снимката.

"Кориере дело Спорт" изуми с расистка първа страница: Черен петък

От изданието отказаха да се извинят като заявиха, че вече близо един век се борят с расизма и именно в този смисъл е била и първата им страница на изданието в четвъртък.

Расизмът е много деликатна тема в Италия и реакцията бе мигновена като дори Интер и Рома обявиха, че обявяват бойкот на "Кориере".

В петъчното си издание обаче от вестника отговориха с нова корица по темата: "Кого наричате расист? Линчувате вестника, който един век защитава свободата и равенството", пише на нея.

Редакторът на "Кориере" ИВан Зазарони добави, че написаното е "начин да оценим магическото богатство на различията."

"Черният петък, за тези, които искат и могат да го разберат, беше просто начин да оценим различията, магическото богатство на различията", написа той.

"Ако не го разбирате, е или защото не можете, или защото го правите нарочно. Черният петък е невинно заглавие на вестник, нашият, който от почти един век страстно и упорито защитава ценностите на спорта. И въпреки това бе превърнато в отрова от тези, които имат отрова сред себе си."

Рома и Милан наказват „Кориере дело спорт“ заради заглавието „Черен петък“

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук