В това интервю искаме да ви представим един от по-малко популярните български спортни журналисти, Костадин Йочев, човекът зад спортната секция на framar.bg. За спорта като мотивация, за мотивацията като повод за резултати и за активния начин на живот, разказва самият Костадин.

Как ще се представиш пред читателите на dsport?

Здравейте dsport, казвам се Костадин Йочев и съм спортен журналист в здравен портал Framar.bg. Обичам спорта във всичките му разновидности, опитвам се да не пропускам важните неща в него и следя огромен брой състезания, ако не на живо, то поне резултатите от тях. Опитвам се всеки ден да се обогатявам с нови знания, които да предам под една или друга форма на нашите читатели. Не съм строго профилиран в даден вид спорт, въпреки че имам своите фаворити: баскетбол, футбол и бойни спортове. В детските ми години съм се занимавал с футбол и джудо, а по-късно се насочих към кикбокса, който ми остава начин за справянето с напрежението от ежедневието и до днес.

Спорт в здравен портал - каква е връзката?

Няма как да говорим за здраве, без движението. Спортът е здраве, разбира се, когато говорим за любителското му практикуване. Професионалният спорт е друга тема, там натоварванията са огромни, често се използват и не до там разрешени субстанции, в търсене на все по-високи постижения, което в един момент се отразява негативно на спортистите. Дори в момента се сещам за Габриел Батистута, който преди няколко дни сподели снимка в болничното легло след интервенция на коленете, с текст под нея, че е дал на футбола много повече, отколкото е получил... В спортния раздел на Framar.bg се стремим да накараме хората да се движат, даваме им съвети как да го правят, споделяме им как ние разбираме самите тренировки, а и им даваме идеи как да прекарат активно всяка свободна минута. Силно се надявам да ги накараме не само да четат, но и да следват нашите съвети.

Какви теми покрива разделът?

В стремежа ни да покрием възможно най-много читателски интереси, смея да твърдя, че при нас може да се намери доста богата спортна информация. Ще започна с нашата спортна енциклопедия, която обхваща почти всеки известен и неизвестен в България спорт, с неговите особености, правила и начин на практикуване, като целта ми е да дам възможност на всеки, който си търси спортно хоби, да намери своя спорт. Следва спортната подготовка, включваща специфичните начини на трениране в отделните спортове, от начините за загряване и стречинг, през кондиционната и силова тренировка, като не сме пропуснали и всички възможни начини за възстановяване на тялото (включително и след претърпяна контузия). Засегнали сме и теми като хранителните добавки в спорта, видовете допинг и негативните последици от употребата им. Няма как да забравя и огромната ни база от тренировъчни програми, с която се опитваме да дадем на всеки наш читател идея как да започне да тренира, независимо дали в домашни условия, на лостовете в училищните дворове, във фитнес залите или дори на плажа и детските площадки. Както казах, опитваме се да обхванем огромен брой теми в аматьорския и професионален спорт, спортното възстановяване и връщането към тренировките, след сериозни травми и здравословни проблеми.

Каква е реакцията на читателите, мотивирате ли някого да си промени начина на живот?

За мое огромно щастие, чрез спортната секция на Framar.bg успявам да достигна до голям брой читатели, опитвайки се да им предам моята философия за здравословен начин на живот. Чрез тази платформа, често получавам съобщения и дори обаждания на личния ми телефон от хора, които са прочели наш материал и са се вдъхновили да започнат да тренират. Търсят съвети как да останат мотивирани и да не се отказват, а за мен е истинско удоволствие, да им помогна със знанията, които притежавам.

Здравословно ли живее един спортен журналист? Разкажете за вашия начин на живот.

Въпреки многото ангажименти, когато човек има желанието, намира и начина. Рядко си позволявам да не тренирам, най-вече при някаква по-сериозна контузия. Имам изграден железен режим, ставам в 5,30 часа всяка сутрин, правя сутрешен крос между 4 и 7 километра, а понякога залагам и на високоинтензивните тренировки в домашни условия, когато времето навън не позволява. След работа посещавам и залата за кикбокс, но вече само като любител. През уикендите залагам на колоезденето и винаги си намирам нови маршрути. Що се отнася до моите ваканции, там нещата са по-близки до спортен лагер, отколкото до почивка. Винаги си нося спортния екип, набелязвам си посока и разглеждам интересните места в дадената дестинация чрез бягане, колоездене и плуване. Опитвам се да дам добър пример на моите две малки дъщерички да живеят активно, за да се радват на добро здраве и красиви фигури.

Почти винаги правя снимки или видео клипове на моите тренировки, това е моят начин да покажа, че не само пиша за спорта, но и давам личен пример, опитвайки се да мотивирам хората да следват моите стъпки.

Кои са спортистите, които ви мотивират?

Много са, като всеки човек обичащ спорта, и аз имам любими футболисти, баскетболисти, волейболисти, боксьори, кикбоксьори, но винаги съм се възхищавал на онези, които на пръв поглед не блестят с огромен талант, но са постигнали толкова много в своя спорт, благодарение на своята огромна мотивация и себераздаване. Един блестящ такъв пример е Кристиано Роналдо... Обичан от мнозина и мразен от мнозина, този човек е пример, как с малко дадености и страшно много труд, може да стигнеш до най-великите в историята. Знаете, има много добри голмайстори, много бързи футболисти, много атлетични футболисти, но малко са тези с характер на победител, а още по-малко са тези, които идват в 6 часа сутринта в базата на своя отбор и си тръгват последни от тренировките. Бих споменал и Меси, който преборва всички негативни прогнози след проблемите му с растежния хормон, за да стане най-великият играч в историята (по лично мое мнение). Ще спомена и още един човек, който ме мотивира страшно много, в моментите, в които ми е било най-трудно, и това е моят треньор по кикбокс Красимир Коруков. След множество операции, на ставите, на кръвоносни съдове и няколко други, той отсъства за всяка една от тях не повече от седмица, след което се завръща в залата със същия хъс и води нашите тренировки, което е доста вдъхновяващо за всички нас. Както обича да ни казва: „Няма значение колко пъти живота ви е съборил на земята, важното е да сте достатъчно силни, да се изправите и да продължите към целта ви.“ Това се е превърнало и в мое любимо мото в живота.

Вижте повече за Костадин Йочев, автор във framar.bg

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS